Guta, o formă de artrită. Care sunt cauzele apariției sale bruște și cum se tratează

Guta este o formă a artritei care are un debut brusc și se instalează cu precădere la nivelul articulațiilor. De regulă, la articulația degetului mare de la picior sau la articulația gleznei. Pacientul va avea dureri și este necesar să primească tratament dar mai ales diagnostic de la medicul specialist. Regimul alimentar este foarte important la acești pacienți și trebuie respectat.

Guta apare ca urmare a creșterii nivelului de acid uric în sânge, iar acest lucru determină acumularea lui sub formă de cristale la nivelul articulațiilor. Acidul uric este o substanță produsă de organism în timpul metabolizării purinelor – o clasă de compuși care se regăsesc în alimente precum carnea roșie, fructele de mare, sau în bere.

În peste 90% din cazuri, guta apare la bărbații tineri, în timp ce la femei după menopauză, iar acidul uric se depune în special pe încheieturile de la nivelul picioarelor.

Medicii spun că aceste crize apar noaptea, iar simptomele care anunță debutul seamănă cu cele prezente în cazul gripei. Prima articulație care este afectată este cea a degetului mare de la picior sau gleznă sau chiar cea a genunchiului. În timpul unei astfel de crize, zona afectată se inflamează, capătă o culoare roșiatică, e caldă și foarte dureroasă. De asemenea, durerile aferentei unui episod de gută sunt destul de intense, calitatea vieții celui în cauză fiind grav afectată. Atenție! În lipsa tratamentului, astfel de crize dese pot duce la o afectare serioasă a rinichilor dar și a articulațiilor.

Tratamentul are ca scop diminuarea durerilor, reducerea inflamației cu ajutorul antiinflamatoare nesteroide. În cazuri grave, când boala devine cronică se ajunge la operație. De asemenea, medicii spun că regimul alimentar are un rol important în cazul acestor pacienți.

Iată ce alimente nu au voie pacienții cu gută:

Nu este bine să consumi rinichi, pește gras, carne de vită, cacao sau ciocolată. De asemenea, mezelurile trebuiesc excluse din dietă. Se vor elimina și alimentele care cresc riscul unei noi crize precum sunt cârnații, carnea, crustraceele. Nu se vor consuma nici alimente bogate în acid oxalic, deoarece acesta agravează efectele hiperuricemiei: măceșe, spanac, smochine uscate, sfecla roșie, castraveții, țelină, fasole. Pacientul trebuie să nu consume dulciuri dar și condimentele sau mâncarea picantă. Trebuie să aibă grijă la cantitatea de sare pe care o consumă zilnic, cât mai puțină sare în mâncarea lor trebuie să fie.

Iată ce alimente au voie pacienții cu gută:

Au voie însă lapte, iaurt, brânză, care de pui dar nu în exces, ouă – maximum 3 pe săptămână, fructe, legume. De asemenea, au voie cireșe, cartofi, mazăre, ciuperci, vinete, nuci, orez brun, cafea, ceai, ulei de cocos. Produsele lactate sunt bune pentru acești pacienți însă este bine să le aleagă pe cele care au un conținut scăzut de grăsimi.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

8 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

9 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

9 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

10 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

10 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică