Sari la conținut

Haine toxice în magazine. Sintagma „victima modei” capătă sens

haine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Lucruri pe care să nu le împrumuți nimănui

Haine toxice în magazine. Sintagma „victima modei” capătă un sens cu totul nou după o inspecție mai atentă a substanțelor nocive agățate în dulapuri. Tot mai mulți medici consideră că anumite simtome reclamate de specialiști sunt cauzate de diverse substanțe care se găsesc în tesătura hainelor.

 

Haine toxice în magazine. Utilizarea substanțelor chimice pe agenda Parlamentul European

Substanțele chimice sunt utilizate în prezent în multe produse, inclusiv ambalaje, jucării, produse cosmetice și protecție solară, iar experții au avertizat de mult că substanțele utilizate nu sunt menționate pe etichete.

„Comisia Europeană nu își îndeplinește responsabilitatea și obligația de a proteja oamenii și mediul. Pentru mine este la fel de clar”, a declarat Tatiana Santos de la Biroul European de Mediu, un ONG.

Un raport al Biroului European de Mediu a estimat că autoritățile de reglementare identifică în prezent „doi” perturbatori endocrini în fiecare an, lăsând mulți alții neidentificați.

 

Haine toxice în magazine. Peste 1,000 de substanșe chimice perturbă sistemulș endocrin

Societatea Endocrine estimează că ar putea exista peste 1.000 de substanțe chimice diferite care perturbă sistemul endocrin.

Pauliina Damdimopoulou, cercetător principal la Institutul Karolinska, care a studiat perturbatorii endocrini timp de 20 de ani, a spus:

”Nu aș ști cu adevărat ce să cumpăr de la magazin” dacă ar vrea să se ferească pe ea și pe „viitorii ei copii” de chimicale. „De aceea trebuie să reglementăm”.

 

Mai multe haine toxice. Substanțelor nocive agățate în dulapuri

Într-un raport din 2022, Greenpeace Germania a constatat că 15% din cele 47 de produse analizate pe piața europeană de la gigantul chinez de modă Shein conțineau substanțe chimice periculoase la niveluri peste limitele de reglementare stabilite de REACH.

Aceasta a inclus „niveluri foarte ridicate  în pantofi și chiar în hainele unui bebeluș.

Sintagma „victima modei” capătă un sens cu totul nou după o inspecție mai atentă a substanțelor nocive care se găsesc în hainele pe care le purtăm.

Un raport prezentat Parlamentului la începutul acestui an de europarlamentarul Verzilor Saskia Bricmont a constatat că hainele „ne pot îmbolnăvi pe noi și pe muncitorii care le produc”.

De asemenea, a susținut că deficiențele legislative ale REACH au jucat un rol în a permite substanțelor chimice periculoase să-și facă loc în hainele vândute în Europa.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel