Sari la conținut

Atenţie la tratamentele minune! Cum recunoaștem medicamentele false? Avertismentul unui medic celebru: „Pot să aibă chiar efecte toxice”

Medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce poți face cu medicamentele expirate.

Din cuprinsul articolului

Potrivit cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății, 700.000 de oameni mor anual din cauza medicamentelor false sau contrafăcute. Alte studii arată că, 6 din 10 oameni nu fac diferența între medicamentele false și cele reale.

Medicul Irinel Popescu atrage atenția că tratamentele-minune, vândute la liber pe internet și asociate, în mod fals, cu numele său, pot fi extrem de periculoase și nu trebuie să fie cumpărate.

Reclamele false devin din ce în ce mai numeroase în mediul online, fiind vorba, în majoritatea cazurilor, despre tratamente-minune, vândute la liber pe internet.

Președintele Academiei de Științe Medicale, medicul Irinel Popescu, trage un semnal de alarmă asupra riscurilor la care se expun oamenii care cad în plasa escrocilor care îi folosesc numele pentru a promova aceste produse.

„Netestate suficient, aceste produse pot să nu aibă niciun efect, în cazul fericit, însă, pe de altă parte, pot să aibă chiar efecte toxice.

De aceea, vreau să lansez acest avertisment populației să nu cumpere produse care apar în reclame asociate cu numele meu sau cu numele altor colegi din medicina alopată. Niciodată, niciunul dintre noi nu va face reclamă unor astfel de produse”, a declarat medicul, la Antena 3 CNN.

Cum recunoaștem medicamentele false?

Potrivit InfoCons, anumite detalii ne pot ajuta să recunoaștem un medicament fals sau contrafăcut. Compară eticheta medicamentului cu eticheta unui alt medicament vândut de un furnizor de încredere. Medicamentul este fals dacă:

  • Conține prea multe, prea puține sau alte ingrediente
  • Pretinde că are proprietăți sau efecte secundare diferite
  • Are o formă, mărime, gust sau culoare diferite
  • Nu este etichetat corect sau deloc
  • Are o dată de expirare expirată sau lipsă
  • Nu conține informații despre modul de depozitare a medicamentului
  • Ambalajul pare să fie construit prost sau pare să fi fost manipulat
  • Există erori de scriere sau gramaticale pe ambalaj sau în instrucțiuni

Iată la ce să fii atent când cumperi un medicament:

  • Locul de unde este achiziționat medicamentul. Nu cumpăra niciodata medicamente de pe site-uri obscure sau farmacii online neautorizate. Achiziționează medicamente doar de la furnizori licențiați care afișează un certificat de autenticitate. Verifică magazinele și comercianții autorizați pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.
  • Cumpărați doare medicamente care v-au fost prescrise de doctor sau farmacist. Atunci când cumpărați online, asigurați-vă că site-ul solicită prezentarea unei rețete. Nu cumpărați de pe site-uri care oferă recomandări de medicamente pe baza chestionarelor.
  • „Leac miraculos”, „Tratament minune”, „Cantitate limitată, cumpărați acum!” – de astfel de sintagme ar trebui să vă feriți. Majoritatea medicamentelor care promit rezultate prea bune ca să fie adevărate, sunt contrafăcute.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel