Sari la conținut

Halitoza. Cauzele din spatele unei respirații urât mirositoare

Cauzele halitozei

Halitoza. Cauzele din spatele unei respirații urât mirositoare.

Momentul în care trebuie să vorbești cu cineva căruia îi miroase gura, este unul dintr cele mai neplăcute. Halitoza sau halena este termenul de specialitate care desemnează respiraţia urât mirositoare. Din păcate, potrivit studiilor, între 30 şi 50% dintre pacienţii cabinetelor stomatologice se confruntă cu această problemă.

Deși de cele mai multe ori, mirosul urât al gurii este dat de o igienă dentară precară sau de probleme la nivelul danturii, cauzele apariţiei halitozei sunt din cele mai diverse. Majoritatea cauzelor ţin de bacterii care aduc flora bacteriană a gurii în dezechilibru şi provoacă astfel miros al gurii. În mod normal, în cavitatea bucală este un echilibru între bacteriile aerobe (trăiesc cu aer) şi cele anaerobe (trăiesc fără aer). Cum creşte numărul celor anaerobe, cum apare halitoza!

Halitoza. Cauzele din spatele unei respirații urât mirositoare

1. Mediul umed din gură

Mediul umed din gură este propice apariţiei numeroaselor bacterii care se hrănesc cu resturile de alimente acumulate în spaţiile interdentare. Periajul sistematic al dinţilor după fiecare masă, sau dacă acest lucru nu este posibil, măcar dimineaţa şi seara, este indispensabil.În același timp, pentru eliminarea bacteriilor, se recomandă și perierea limbii, pe suprafața căreia se adună bacterii. Pentru o eficienţă sporită, puteţi folosi o periuţă care are dispozitivul de curăţare a limbii încorporat.

În plus, pentru eliminarea riguroasă a resturilor de alimente din spaţiile interdentare este indicată aţa dentară. Clătirea cu apă de gură după fiecare masă te va ajuta să ai o respiraţie proaspătă şi o senzaţie de “curat”.

2. O altă cauză a apariţiei halitozei o reprezintă depunerile de tartru

O vizită la medicul specialist cel puţin o dată la 6 luni va remedia problema. Tartrul poate fi înlăturat prin intermediul unei proceduri de detartraj.

3. Alimentaţia

În top 3 al produselor alimentare care favorizează apariția mirosului neplăcut al gurii sunt ceapa, usturoiul și unele condimente. De asemenea, deși este mai puțin cunoscut acest fapt, este demonstrat științific că zahărul favorizează apariţia halitozei. Încearcă, pe cât posibil, să reduci consumul alimentelor şi băuturilor bogate în zaharuri.

4. Senzaţia de gură uscată

Fenomenul de “gură uscată” vorbeşte despre existenţa unei probleme a glandelor salivare. Lipsa salivei determină pierderea controlului asupra dezvoltării bacteriilor din gură.

Deshidratarea excesivă a gurii poate duce la apariţia respiraţiei urât mirositoare. Activitatea enzimelor care încep procesul de descompunere a alimentelor chiar din gură este întreruptă. O hidratare corespunzătoare va duce la rezolvarea problemei.

5.  Infecţiile parodontale

Acest tip de infecții pot fi şi ele una dintre cauzele respiraţiei urât mirositoare. Infecțiile paradontale pot avea urmări dintre cele mai grave: retragerea gingiilor, Resturile de mâncare se acumulează la baza dinţilor, unde se dezvoltă bacterii.

6. Fumatul

Produsele din tutun duc la apariţia unui miros specific al gurii. În plus, tutunul poate distorsiona percepţia fumătorilor despre mirosul respiraţiei lor. De cele mai multe ori, fumătorii nu sunt conştienţi de mirosul neplăcut pe care îl emană respirația lor.

7. Diverse afecţiuni ale sinusurilor, afecţiuni renale sau hepatice

Dacă în urma consultaţiilor stomatologice s-a stabilit că nu este vorba de o problemă a danturii sau gingiilor, atunci respiraţia neplăcută poate fi cauzată de diverse afecţiuni ale sinusurilor, afecţiuni renale sau hepatice. De asemenea, persoanele care suferă de diabet se pot confrunta cu problema respiraţiei urât mirositoare.

8. Apneea de somn sau sforăitul

O altă cauză este apneea de somn sau sforăitul. Acest lucru împiedică producerea de salivă.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel