Sari la conținut

Harry Belafonte a murit! Legendarul câmtăreț, actor și activist avea 96 de ani

Marți, 25 aprilie, s-a stins din viață Harry Belafonte, la vârsta de 96 de ani. A fost un actor și cântăreț îndrăgit de milioane de oameni, dar a fost și un activist neobosit pentru cauze nobile,

Harry Belafonte a murit din cauza unei insuficiențe cardiace congestive, a declarat purtătorul de cuvânt al lui The New York Times.

El lasă în urmă patru copii, inclusiv fiicele Adrienne, activistă, și Shari, actor, și soția lui, Pamela Frank, cu care era căsătorit din 2008.

Harry Belafonte a murit!

Născut în 1927 la Harlem, a crescut într-o familie din clasa muncitoare și și-a petrecut opt ani din copilărie trăind în Jamaica, țara de origine a părinților săi. Revenit la New York în anii adolescenței pentru a merge la liceu, s-a luptat cu dislexie și a renunțat la muncă, preluând locuri de muncă tipice, cum ar fi munca pe piețe, înainte de a se înscrie în Marina SUA în 1944.

Singer, actor and civil rights activist Harry Belafonte dies at 96 | Ents & Arts News | Sky News

La sfârșitul războiului, el a lucrat ca asistent de portar înainte de a urma cursuri de actorie alături de Marlon Brando și Walter Matthau, cursuri pe care le-a finanțat cântând la concertele de club din Manhattan, alături de Charlie Parker și Miles Davis.

Și-a lansat albumul de debut în 1954, înainte ca cel de-al doilea album, Belafonte, să ajungă pe locul 1 în Billboard Album Chart din SUA în 1956. Al treilea album, Calypso, a fost un hit uluitor, aducând melodii precum „Day O (Banana Boat Song)”. pentru publicul american care avea puțină experiență cu calypso se simte bine în prealabil.

Harry Belafonte's Life in Photos

Alături de cariera sa de muzică, Belafonte a început actoria, câștigând un premiu Tony în 1954 pentru Almanahul lui John Murray Anderson și apărând în mai multe filme, memorabil cu o ocazie în Island in the Sun, alături de James Mason, Joan Fontaine și Joan Collins.

În ultimii săi ani, el a apărut în filmul lui Spike Lee BlackKkKlansman și discutase despre colaborarea cu Steve McQueen de la 12 Years A Slave la dezvoltarea unui film despre viața lui Paul Robeson, dar proiectul nu a demarat niciodată.

Harry Belafonte, who mixed music, acting, and activism, dies at 96 | in-cyprus.com

Belafonte s-a implicat profund și în politică

Harry Belafonte și-a petrecut cea mai mare parte a vieții luptând pentru o serie de cauze, cea mai mare parte a adus drepturi civile americanilor de culoare prin finanțarea inițiativelor din anii 1960.

De asemenea, a făcut campanie publică împotriva sărăciei, a apartheidului și a SIDA în Africa, susținând în același timp figuri politice de stânga precum Hugo Chavez din Venezuela și Fidel Castro din Cuba.

Întotdeauna un critic înverșunat al politicii externe a SUA, în urma unei întâlniri cu Chavez, el l-a descris pe președintele american George W. Bush drept „cel mai mare terorist din lume”.

El i-a criticat frecvent pe democrați, inclusiv pe Barack Obama, pentru chestiuni precum extremismul de dreapta și Guantánamo Bay, și a criticat oameni precum Beyoncé și Jay-Z pentru că „întorc spatele responsabilității sociale”, lăudând pe Bruce Springsteen pentru lupta sa pentru drepturile omului asuprit.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel