Sari la conținut

Harta șpăgii în spitalele din România. Topul județelor unde se dau cele mai multe șpăgi în spitale

Spaga la medic
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Medici prinsi cerand spaga

Șpaga în spitalele din România este un fenomen în amplpare, propulsând țara noastru pe primul loc în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cel mai mare procent al șpăgilor în sănătate.

Pacineții oferă șpagă de teamă că nu vor avea acces la serviciile medicale sau că nu vor primi cel mai bun tratament, dar sunt și situații în care doctorii condiționează actul medical de diferite atenții. Sau, pur și simplu, unii oameni dau șpagă pentru a-și exprima recunoștința.

Județele fruntașe la șpaga în spitale

Potrivit clasamentului, cea mai gravă situaţie privind solicitarea de bani sau alte bunuri este în Teleorman, Olt, Buzău şi Botoşan. Situaţia nu este prea bună nici în Capitală unde şi aici procentul mitei este din păcate în creştere.

Procentul celor care spun că au dat şpagă a crescut din martie şi până în august, de la 1.61% la 2,06%, susține Ministerul Sănătăți. Datele sunt colectate şi puse pe hartă de un specialist în economie.

„Observăm constant același fenomen în sudul țării este cel mai mare procent de oameni care spun că li s a cerut șpagă urmând Moldova cu o mică excepție aici și după cel mai bine, cu cele mai mici în centru și vestul țării. Capitala se situează undeva la media țării, nici sus nici jos”, a spus Dragoș Vana, Fondator Graphs.ro.

În topul clasamentului se afla Teleorman, aici peste 7, 33 % au recunoscut că li s-a cerut șpagă, iar pe următoarele locuri se află Buzău cu aproape 6%, urmat de Olt şi Botoşani. Cel mai mic procent s-a înregistrat in Cluj, Bistrita Nasaud si Timis cu putin peste 1%.Deşi datele privind mita sunt publice, autorităţile se fac că nu le văd.

Harta șpăgii în spitalele din România

Harta șpăgii în spitalele din România
Sursă foto: Facebook Dragos Vana

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, atrăgea atenția în luna martie că este „inacceptabil” şi „de netolerat” ca personalul medical să primească bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale.

„Nu cred că există vreo justificare pentru personalul medical, medici, asistente medicale sau personal de îngrijire, care să pretindă un bun material sau bani în schimbul unui serviciu medical”, spunea Alexandru Rafila în luna martie.

Este de notorietate cazul doctoriței Anca Dumitrovici Ababneh, de la Spitalul Județean de Urgență din Suceava, care lua bani de la pacienții bolnavi de cancer sau de la aparținătorii acestora, la fiecare 10-15 minute. Astfel, în șapte zile lucrătoare, doctorița a primit „atenții” de la 62 de pacienți sau de la familiile acestora. Sumele variau între 50 de lei și 50 de euro. Mai primea și produse, precum miere sau brânză.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel