Sari la conținut

Hemoroizii, afecțiunea explicată pas cu pas de un specialist. Simptome, diagnostic și tratament.

hemoroizii, gastrita
Sursa: Shutterstock

Problemele digestive sunt comune în zilele noastre, în mare parte cauzate de alimentația nesănătoasă și procesată. Hemoroizii, însă, pot fi printre cele mai neplăcute afecțiuni digestive. Iată cum îi poți preveni și, de asemenea, cum se pot trata.

Hemoroizii, sau boala hemoroidală, afectează milioane de oameni cu un mod de viață nesănătos. Alimentația, sedentarismul și hidratarea organismului sunt factori importanți ce pot influența apariția acestei afecțiuni. Ionel Copaci, medic primar Gastroenterologie și Medicină Internă la Institutul Clinic Fundeni, explică în exclusivitate pentru Digi24 care sunt simtomele afecțiunii, cum se tratează, dar și cum se poate preveni.

Simptome: 

  • sângerări la nivelul anusului
  • disconfort sau chiar durere
  • constipație
  • exces de mucus (care pătează hârtia igienică)

Clasificare:

Hemoroizi de gradul I – au ca simptom sângerările, însă nu prezintă prolaps (ieșirea în afara canalului anal);

Hemoroizi de gradul II – prezintă prolaps în momentul defecării, însă se retrag imediat după;

Hemoroizi de gradul III – sunt caracterizați prin prolaps și pot apărea la încordare sau la efort și nu se retrag de la sine. În cazul acestora se apelează la medic. Acesta introduce manual hemoroizii în canalul rectal;

Hemoroizi de gradul IV – prolapsul este permanent.

Tratament:

Tratamentele împotriva bolii hemoroidale sunt oferite de medicul specialist în urma unui examen amănunțit prin care s-a stabilit clar diagnosticul, în funcție de stadiul bolii (1-4).

Pentru pacienții a căror boală se află în gradul 1, cel mai recomandat tratament este cel dietetic, împreună cu cel medicamentos.

Pentru pacienții aflați în stadiul 2 și 3, rămân valabile recomandările cu privire la alimentație însă acestora le sunt recomandate și terapiile invazive, chirurgicale.

Pentru pacienții care se încadrează în stadiul 4 al bolii, singurele soluții sunt procedurile chirurgicale precum excizia hemoroizilor.

Mod de prevenire:

Pevenirea este relativ simplă. Din moment ce hemoroizii sunt cauzați de alimentația nesănătoasă și lipsită de fibre, constipație, deshidratare, sedentarism, aceste afecțiuni trebuie îmbunătățite. Schimbarea stilului de viață este principala metodă prin care poți preveni hemoroizii.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: