Sari la conținut

Hepatita autoimună, afecțiunea care afectează ficatul. Care sunt semnele de avertizare

ficat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
semne ca ai acumulat toxine in corp

Din cuprinsul articolului

Hepatita autoimună, afecțiunea care afectează ficatul. Care sunt semnele de avertizare? În acest caz, sistemul imun al organismului atacă ficatul si provoaca inflamatie. Este o condiție medicală serioasă care se poate înrăutați dacă nu este tratată la timp.

Hepatita autoimună este o inflamație a ficatului care apare ca urmare a unor modificări ale sistemului imunitar. În aceste cazuri, sistemul imunitar începe să recunoască propriile celule hepatice ca fiind străine și le atacă, provocând o scădere a funcției hepatice și ducând la simptome precum dureri abdominale, piele gălbuie și greață severă.

Hepatita autoimună apare de obicei înainte de vârsta de 30 de ani și este mai frecventă la femei. Deși nu există un tratament curativ, hepatita autoimună poate fi controlată cu un tratament adecvat, care se face cu medicamente pentru a controla imunitatea, pe lângă o dietă echilibrată și evitarea consumului de alcool, grăsimi și conservanți în exces.

Este important ca tratamentul hepatitei autoimune să se facă conform indicațiilor medicului hepatolog sau ale medicului generalist, astfel încât să se poată evita apariția hepatitei fulminante și a insuficienței de organ.

Simptomele hepatitei autoimune

Principalele simptome ale hepatitei autoimune sunt:

  • Oboseală excesivă;
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Dureri musculare;
  • Dureri abdominale constante;
  • Greață și vărsături;
  • Piele și ochi gălbui, numit și icter
  • Mâncărimi ușoare pe tot corpul
  • Dureri articulare
  • Burta umflată.

Boala începe de obicei treptat, progresând încet, în decurs de săptămâni sau luni, până când duce la fibroza ficatului și la pierderea funcției, dacă boala nu este identificată și tratată. Cu toate acestea, în unele cazuri, boala se poate agrava rapid și se numește hepatită fulminantă, care este extrem de gravă și poate duce la deces. Citiți mai multe despre hepatita fulminantă.

În plus, într-o proporție mică de cazuri, boala poate să nu provoace simptome și este descoperită prin teste de rutină care arată o creștere a enzimelor hepatice. Este important ca diagnosticul să fie pus din timp, astfel încât tratamentul să poată fi stabilit în curând de către medic și să poată fi evitate complicații precum ciroza, ascita și encefalopatia hepatică, potrivit tuasaude.com.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel