marți, mai 17, 2022

Hepatita misterioasă la copii: care este cea mai recentă teorie? La ce ar trebui să aibă grijă părinții.

Hepatita este termenul general pentru a descrie inflamația țesutului hepatic. Este adesea cauzată de o infecție virală – dar și de expunerea la unele substanțe chimice, alcool, droguri și anumite tulburări genetice.

Oficialii din domeniul sănătății continuă să investigheze o creștere bruscă a cazurilor de hepatită sau inflamație hepatică în rândul copiilor mici. Sunt analizate mai multe cauze posibile, dar se pare că un virus comun care provoacă de obicei răceli, vărsături și diaree are un rol de jucat.

Te-ar mai interesa: Cancerul, prevenit dacă renunțăm la carne?...

Hepatita misterioasă la copii. Cum au fost depistate aceste cazuri?

Un „semnal” care indică o creștere mică, dar neobișnuită a cazurilor la copiii mici, a fost observat pentru prima dată în Scoția. Acest lucru a declanșat o investigație a Agenției pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit (UKHSA), care a analizat acum internarile la spitale din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord din ianuarie.

Acum analizează cel puțin 111 cazuri la copii sub 10 ani, majoritatea copiilor sub cinci ani. Aceștia au avut simptome inițiale de vărsături și diaree, urmate de îngălbenirea pielii sau a albului ochilor, numită icter.

Potrivit BBC, dintre cazurile confirmate, 81 locuiesc în Anglia, 14 în Scoția, 11 în Țara Galilor și 5 în Irlanda de Nord. Majoritatea au o formă ușoară a afecțiunii, deși 10 au avut nevoie de un transplant de ficat. Cazuri la copii au fost detectate și în numeroase alte țări din întreaga lume – 169 de copii au fost identificați la cel mai recent număr.

Te-ar mai interesa: Cauzele nebănuite ale balonării. Ce obiceiuri nesă...


Ce ar putea cauza acest val de hepatită

Există o mulțime de tipuri diferite de adenovirus. Un anume adenovirus numit F41 a fost detectat la aproximativ trei sferturi dintre copiii cu hepatită confirmată care au fost testați. Oficialii din domeniul sănătății cred că este probabil să revină după ce a dispărut practic în primul an al pandemiei din cauza amestecului social redus.

Impactul său asupra copiilor mici, care nu au intrat în contact cu niciunul dintre virușii obișnuiți în timpul blocării când erau sugari, ar putea fi în spatele creșterii actuale. Datele de laborator de la NHS arată că virușii obișnuiți circulă acum la copii, în special la cei sub cinci ani, la un nivel mai ridicat decât în ​​anii precedenți.

Te-ar mai interesa: Cum știi dacă ai intoleranță la lactoză. Primele s...

Aproximativ 16% dintre cazuri au fost pozitive pentru coronavirus (SARS-CoV-2) atunci când au fost internate în spital, dar specialiștii din domeniul sănătății spun că acest lucru nu este neașteptat.

Cele mai frecvente forme de hepatită  sunt cauzate de infecții virale specifice. Cu toate acestea, acei viruși nu au fost detectați în aceste cazuri din copilărie.

Răspândirea geografică largă a cazurilor înseamnă că nu există o legătură evidentă între copiii implicați, ceea ce exclude alimentele contaminate, de exemplu.

Te-ar mai interesa: Ocluzia intestinală. De ce este o urgență medicală...

„Informațiile adunate prin investigațiile noastre sugerează din ce în ce mai mult că această creștere a hepatitei cu debut brusc la copii este legată de infecția cu adenovirus. „Cu toate acestea, investigăm amănunțit alte cauze potențiale”, a declarat dr. Meera Chand, director de infecții clinice și emergente la UKHSA.

Ar putea avea legătură hepatita misterioasă cu vaccinurile Covid?

Nu, deoarece niciunul dintre copii nu era vaccinat. Vaccinurile Covid sunt disponibile numai de la cinci ani în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că mulți dintre copiii diagnosticați cu hepatită nu ar fi fost eligibili.

Te-ar mai interesa: Campania de conștientizare a riscului de accident ...

UKHSA spune că analizează infecțiile anterioare cu Covid la copiii afectați, precum și posibila apariție a unei noi variante de adenovirus. Se spune că continuă să investigheze o gamă largă de alte infecții și cauze.

Studiile sugerează că un număr mic de bebeluși și copii infectați cu Covid au nevoie de tratament pentru hepatită în alte țări, cum ar fi SUA, Brazilia și India. În cele mai multe dintre aceste cazuri, pacienții și-au revenit rapid și au fost externați în câteva zile.

La ce ar trebui să aibă grijă părinții?

Părinții, medicii de familie și alți lucrători din domeniul sănătății au fost rugați să aibă grijă de simptomele icterului, o nuanță galbenă a pielii și a altor părți ale corpului, care se observă cel mai ușor în albul ochilor.

Alte simptome ale hepatitei la copii includ:

  • urină închisă la culoare
  • scaun de culoare gri
  • piele iritată
  • dureri musculare și articulare
  • o temperatura mare
  • stare de rău
  • oboseală permanentă
  • pierderea poftei de mâncare
  • dureri de stomac

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private