Sari la conținut

Herpesul genital, una dintre cele mai întâlnite boli venerice. Cum previi infectarea

Sursă foto: pixabay

Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală cauzată de virusul herpetic (Herpes simplex). Este una dintre cele mai des întâlnite boli cu transmitere sexuală. Datele statistice arată că una din șase persoane este infectată cu acest virus.

Este o boală virală cu manifestări multiple, caracterizată de cele mai multe ori prin prezența unor vezicule dureroase, grupate, pe tegumente, mucoase. Pentru a afla mai multe despre această boală, cum poți să o recunoști, dar și ce ai de făcut am stat de vorbă cu doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Există două tipuri de virus herpetic

  • tipul 1 – responsabil pentru majoritatea infecțiilor herpetice orale,
  • tipul 2 – ce cauzează herpesul genital. Leziunile apărute în urma infectării se pot vindeca, dar virusul rămâne în organism, pentru tot restul vieții.

Herpesul genital se ia numai pe cale sexuală, iar persoana infectată va rămâne purtătoare toată viața. Mai ales la femei, infecția cu Herpes simplex nu are manifestări alarmante. Dar, în cazul bărbaților, simptomele sunt mai deranjante, chiar dureroase și dau senzația de disconfort.

Care sunt semnele infectării cu virus herpetic?

Primele semne ale bolii sunt reprezentate de apariția unor mici pete de culoare roșie, localizate în jurul anusului sau pe suprafața organului genital. Sunt însoțite de senzații de usturime și mâncărime.

În scurt timp, petele se transformă în vezicule umplute cu lichid, care în doar câteva zile se sparg și rămân leziunile dureroase. Printre alte simptome ale infecției se numără și creșterea în volum a ganglionilor limfatici din regiunea inghinală, dureri abdominale. Dar apar și dureri de cap, frisoane, dureri de articulații sau musculare.

Incubația durează între 3 și 7 zile

Perioada de incubație poate dura între 3 și 7 zile, iar vindecarea leziunilor între 2 și 4 săptămâni. Medicul, Vythoulkas, a spus și că vindecarea leziunilor durează mai mult la prima infecție cu virus.

Atenție! Acesta a mai spus și că virusul rămâne în organism în stare latentă. Cu alte cuvinte, el se reactivează atunci când sistemul imunitar dă semne de slăbiciune. Mai exact, în perioada de menstruație, diverse boli, perioade cu mare încărcătură emoțională sau stres.

Mergi la medic!

De obicei, prima infecție cu herpes genital este mai severă și are o evoluție prelungită, dar poate fi și asimptomatică. La primele semne ale bolii, pacienta trebuie să meargă la control de specialitate.

Diagnosticarea infecției herpetice se face prin teste de sânge, ce pot determina tipul infecției (1 sau 2), dar mai poate determina și vechimea infecției.

Virusul se transmite de la mamă la nou-născut

Virusul herpetic poate fi transmis de la mamă la nou-născut, tocmai de aceea, chiar dacă este în perioada latentă a virusului, viitoarea mamă trebuie să înștiințeze doctorul despre o eventuală infecție herpetică. În funcție de evoluția acesteia, nașterea poate avea loc pe cale naturală sau prin operație cezariană.

Lenjeria din bumbac grăbește vindecarea

Purtarea lenjeriei lejere, din material organic sau din bumbac, ajută la grăbirea vindecării leziunilor. Zonele afectate trebuie menținute curate, pentru a preveni infectarea leziunilor herpetice, iar apa și săpunul cu pH neutru sunt suficiente pentru toaleta zilnică. De asemenea, recomand ca după atingerea zonei cu leziuni, spălarea mâinilor să se facă foarte bine, evitând contactul cu zona ochilor sau a gurii.

În ce constă prevenția

Prevenirea acestei infecții, ca și în cazul celorlalte boli cu transmitere sexuală, se face folosind prezervativul, indiferent de tipul actului sexual, dar și evitând contactul cu o persoană infectată mai ales dacă se remarcă prezența leziunilor. În perioadele de erupție herpetică, probabilitatea de transmitere a virusului este foarte mare.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: