Categories: Ştiri sănătate

Hipertensiune arterială: Mirosul cel mai frecvent raportat la pacienții cu hipertensiune arterială

Tensiunea arterială ridicată este obișnuită în România, dar prevalența acesteia este în creștere pe tot globul. Deși simptomele sunt rare, anumite mirosuri sunt raportate mai frecvent în rândul persoanelor cu această afecțiune.

Hipertensiunea arterială este o cauză principală a accidentului vascular cerebral, despre care se știe că modifică toate simțurile, inclusiv gustul și mirosul. Dar există dovezi că modificările olfactive pot apărea înainte de apariția unui accident vascular cerebral. Conform concluziilor unui studiu, modificările olfactive sunt mai frecvente la persoanele cu hipertensiune arterială decât la cei fără această afecțiune. Aceste schimbări pot apărea sub formă de percepție a mirosului fantomă, cred cercetătorii.

Percepția mirosului fantomă apare atunci când o persoană experimentează episoade scurte de miros a ceva care nu există.

Acest lucru se întâmplă de obicei dacă o persoană a suferit leziuni la nivelul lobului temporal din creier sau a suferit o formă de traumă la cap.

Platforma de sănătate JAMA explică: „Percepția mirosului fantomă este o tulburare olfactivă în care indivizii percep mirosul în absența unui stimul.

Oamenii cu percepție de miros fantomă pot avea un dezechilibru de semnalizare neuronală care permite senzațiilor false olfactive să ajungă în sistemul nervos central.”

Cauza afecțiunii rămâne necunoscută, dar a fost adesea văzută alături de alte afecțiuni subiacente.

Persoanele cu diabet zaharat, colesterol ridicat și tensiune arterială crescută pot avea un risc mai mare de percepție a mirosului fantomă, potrivit unui studiu.

Studiul din 2020, publicat în jurnalul Laryngoscope, a descoperit că accidentul vascular cerebral a fost asociat cu o probabilitate cu 76% mai mare de percepție a mirosului fantomă.

„Insuficiența cardiacă congestivă  a fost asociată cu șansele de percepție a mirosului fantomă de trei ori și de 2,8 ori mai mari în rândul adulților de 40 până la 50 de ani și, respectiv, de 60 de ani și mai mult.”

Potrivit descoperirilor, adulții cu colesterol ridicat diagnosticat, dar controlat, au raportat mirosuri fantomă mai frecvent decât cei fără colesterol ridicat.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că adulții cu hipertensiune arterială diagnosticată, dar controlată, au raportat mirosuri fantomă mai frecvent decât cei fără hipertensiune arterială.

 

Recent Posts

Când ajung pensiile pe luna iunie

Când ajung pensiile pe luna iunie. În luna mai, s-a produs o modificare semnificativă în…

9 minute ago

Vitamina de care are nevoie orice femeie. Medic: ”Le-am prescris tututor pacientelor pentru că protejează de cancer la sân și osteoporoză”

Una dintre cele mai benefice vitamine pentru femei. Toate femeile care au împlinit  20 de…

30 de minute ago

Pensie mai mare cu 1.650 lei după recalculare pentru această categorie de pensionari

Pensie mai mare cu 1.650 lei. Recalcularea pensiilor pentru o anumită categorie de pensionari va…

50 de minute ago

Alimentul-medicament care ar putea reduce riscul de deces din cauza demenței

Alimentul-medicament care reduce riscul de deces din cauza demenței. Datorită influențelor populare precum talk-show-urile cu…

o oră ago

Ţările europene în care salariul minim depăşeşte 2.000 de euro. Pe ce loc se situează România

Salariul minim în țările europene. 2024 este anul în care Uniunea Europeană face un pas…

o oră ago

Speranțe pentru vindecare. Primul vaccin personalizat pentru cancer este testat în Marea Britanie

Vaccin personalizat pentru cancer, testat în Marea Britanie. Un studiu important al primului vaccin ARNm…

2 ore ago

Citeste si: