sâmbătă, iunie 25, 2022

Tensiunea arterială ridicată este obișnuită în România, dar prevalența acesteia este în creștere pe tot globul. Deși simptomele sunt rare, anumite mirosuri sunt raportate mai frecvent în rândul persoanelor cu această afecțiune.

Hipertensiunea arterială este o cauză principală a accidentului vascular cerebral, despre care se știe că modifică toate simțurile, inclusiv gustul și mirosul. Dar există dovezi că modificările olfactive pot apărea înainte de apariția unui accident vascular cerebral. Conform concluziilor unui studiu, modificările olfactive sunt mai frecvente la persoanele cu hipertensiune arterială decât la cei fără această afecțiune. Aceste schimbări pot apărea sub formă de percepție a mirosului fantomă, cred cercetătorii.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă cu creierul când bei vin sau țuică....

Percepția mirosului fantomă apare atunci când o persoană experimentează episoade scurte de miros a ceva care nu există.

Acest lucru se întâmplă de obicei dacă o persoană a suferit leziuni la nivelul lobului temporal din creier sau a suferit o formă de traumă la cap.

Platforma de sănătate JAMA explică: „Percepția mirosului fantomă este o tulburare olfactivă în care indivizii percep mirosul în absența unui stimul.

Oamenii cu percepție de miros fantomă pot avea un dezechilibru de semnalizare neuronală care permite senzațiilor false olfactive să ajungă în sistemul nervos central.”

Te-ar mai interesa: Astrolog: Sufletul vine și se lipește de mamă cu u...

Cauza afecțiunii rămâne necunoscută, dar a fost adesea văzută alături de alte afecțiuni subiacente.

Persoanele cu diabet zaharat, colesterol ridicat și tensiune arterială crescută pot avea un risc mai mare de percepție a mirosului fantomă, potrivit unui studiu.

Studiul din 2020, publicat în jurnalul Laryngoscope, a descoperit că accidentul vascular cerebral a fost asociat cu o probabilitate cu 76% mai mare de percepție a mirosului fantomă.

Te-ar mai interesa: Boala lui Traian Băsescu. Profesorul Ciurea: E o d...

„Insuficiența cardiacă congestivă  a fost asociată cu șansele de percepție a mirosului fantomă de trei ori și de 2,8 ori mai mari în rândul adulților de 40 până la 50 de ani și, respectiv, de 60 de ani și mai mult.”

Potrivit descoperirilor, adulții cu colesterol ridicat diagnosticat, dar controlat, au raportat mirosuri fantomă mai frecvent decât cei fără colesterol ridicat.

Te-ar mai interesa: Informații uluitoare despre moartea Prințesei Dian...

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că adulții cu hipertensiune arterială diagnosticată, dar controlată, au raportat mirosuri fantomă mai frecvent decât cei fără hipertensiune arterială.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private