Sari la conținut

Remedii naturiste pentru diabetul de tip 2

Dacă sunteți în căutarea unei modalități de a vă echilibra în mod natural zahărul din sânge, există mai multe remedii naturale care vă pot ajuta. Deși nu există o soluție rapidă sau un remediu magic, cercetările recente au arătat că există mai multe suplimente și plante medicinale care pot fi utile în gestionarea diabetului de tip 2, mai ales atunci când sunt utilizate împreună cu medicamentele orale.

De asemenea, rețineți că un stil de viață sănătos, inclusiv o dietă bogată în fibre și legume, combinată cu exerciții fizice regulate și tehnici de reducere a stresului, sunt, de asemenea, cheia pentru tratarea bolii.

Este important că Asociația Americană de Diabet (ADA) observă că nu există nicio dovadă clară a beneficiului suplimentelor pe bază de plante sau fără plante (adică, vitamine sau minerale) pentru persoanele cu diabet fără deficiențe subiacente.

Despre Diabet

Zahărul, sub formă de glucoză, este principala sursă de combustibil pentru celulele corpului, iar hormonul insulina permite glucozei din sânge să pătrundă în acele celule. În diabetul de tip 2, factorii genetici sau stilul de viață au dus la o scădere a capacității organismului de a metaboliza eficient glucoza. Acest lucru ar putea însemna că organismul dumneavoastră ar putea să nu mai producă suficientă insulină sau că celulele dumneavoastră devin mai rezistente la efectele insulinei, iar prea multă glucoză începe să se acumuleze în sânge.

Dacă nivelurile ridicate de glucoză din sânge persistă, aceasta poate afecta ochii, inima, rinichii sau nervii. Cu toate acestea, există mai multe medicamente orale care pot ajuta, împreună cu câteva suplimente și remedii pe bază de plante pentru a vă ajuta organismul să devină în mod natural mai sensibil la insulină sau pentru a stimula absorbția de glucoză în celule.

Tratamente alternative pentru diabet

Înainte de a începe orice supliment nou, asigurați-vă că discutați despre orice terapie alternativă cu medicul dumneavoastră, deoarece unele pot interacționa cu medicamentele pe care este posibil să le luați deja și este posibil ca aceste medicamente să fie apoi ajustate pentru a preveni scăderea zahărului din sânge (hipoglicemia).

De asemenea, este important să rețineți că auto-tratarea cu medicină alternativă și evitarea sau amânarea îngrijirii standard atunci când ați fost diagnosticat cu diabet poate fi dăunătoare sănătății dumneavoastră.

Ginseng

Deși există mai multe tipuri diferite de ginseng, cele mai promițătoare studii despre ginseng și diabet au folosit ginseng american (Panax quinquefolius). O meta-analiză a arătat că ginseng-ul american poate îmbunătăți semnificativ controlul zahărului din sânge și glucoza a jeun (un marker al nivelului general de zahăr din sânge) prin creșterea sensibilității corpului la insulină.

​​​ Căutați capsule cu un extract standardizat de ginsenozide, ingredientul activ.

Crom

Cromul este un oligomineral esențial care joacă un rol important în metabolismul carbohidraților și grăsimilor și ajută celulele organismului să răspundă corect la insulină. De fapt, un studiu a constatat că incidența diabetului zaharat a fost mai mică la persoanele care au luat un supliment care conține crom în luna anterioară.

Există mai multe studii promițătoare care sugerează că suplimentarea cu crom poate fi eficientă, dar sunt departe de a fi concludente. Un studiu recent de revizuire a analizat 20 de studii randomizate controlate diferite asupra cromului și a constatat că suplimentele au scăzut nivelurile de glucoză plasmatică a jeun în cinci din cele 20 de studii, în timp ce hemoglobina A1C a scăzut cu 0,5% în cinci din 14 studii.

În general, beneficiile pot fi semnificative, dar eficacitatea pe scară largă a utilizării cromului în îngrijirea diabetului este destul de limitată.

Magneziu

Magneziul este un mineral care se găsește în mod natural în alimente precum legumele cu frunze verzi, nucile, semințele și cerealele integrale și în suplimentele nutritive. Magneziul este necesar pentru mai mult de 300 de reacții biochimice diferite. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și este necesar pentru funcționarea normală a mușchilor și a nervilor, ritmul cardiac, funcția imunitară, tensiunea arterială și sănătatea oaselor.

Pe de altă parte, un studiu sugerează că nivelurile scăzute de magneziu pot înrăutăți controlul glicemiei în diabetul de tip 2. Același studiu arată că suplimentarea cu magneziu poate ajuta la rezistența la insulină prin creșterea sensibilității la insulină.

Scorţişoara

S-a descoperit că scorțișoara are capacitatea de scădere a glicemiei, reducând în același timp biomarkerii lipidici, inclusiv trigliceridele, colesterolul cu lipoproteine cu densitate scăzută și colesterolul total.

Un studiu clinic recent, triplu-orb, controlat cu placebo, randomizat a analizat suplimentarea cu scorțișoară la 140 de persoane cu diabet de tip 2 timp de trei luni.

După trei luni, constatările semnificative statistic au inclus îmbunătățiri ale indicelui de masă corporală (IMC), grăsime viscerală, grăsime corporală, împreună cu îmbunătățiri ale glucozei plasmatice a jeun, A1C, producție de insulină, rezistență la insulină și lipide, în comparație cu grupul placebo.  Cele mai mari efecte au fost observate la cei cu IMC peste 27 (considerați din punct de vedere tehnic supraponderali).

Aloe vera

Deși gelul de aloe vera este mai bine cunoscut ca un remediu de casă pentru arsurile minore și alte afecțiuni ale pielii, o recenzie sugerează că gelul de aloe vera poate ajuta persoanele cu diabet, datorită unui număr de compuși activi de fitosterol din plantă care s-a dovedit că reduc  nivelurile de glucoză și hemoglobină A1C prin creșterea stocării și utilizării glucozei.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel