Hipertensiunea arterială poate afecta pe oricine. Risc de boli de inimă și AVC. Cunoaște cauzele, semnele comune și cum să o previi

Hipertensiunea arterială, este o situație în care o persoană suferă de opresiune crescută a sângelui arterial. Poate provoca în liniște daune extinse corpului cu destul de mult timp înainte de apariția semnelor afecțiunii.

Dacă este lăsată netratată, hipertensiunea arterială poate afecta funcționarea organelor vitale precum rinichii, inima și creierul. Este, de asemenea, mortală și cunoscută ca un ucigaș tăcut, deoarece adesea nu există semnale de avertizare.

Tensiunea arterială este presiunea sângelui care împinge pereții arterelor, care transportă sângele din inimă către alte părți ale corpului. Tensiunea arterială crește și scade în mod normal pe parcursul zilei, dar îți poate afecta inima și poate cauza probleme de sănătate dacă rămâne ridicată pentru o perioadă lungă de timp.

În plus, hipertensiunea vă expune riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Hipertensiunea arterială poate afecta pe oricine și toate grupele de vârstă

Există mai mulți factori care pot provoca hipertensiune arterială, inclusiv vârsta, antecedentele familiale, fumatul și un stil de viață inactiv. Hipertensiunea arterială nu se întâmplă doar la adulții în vârstă.

Studiile au arătat că aproape 1 din 4 adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 44 de ani suferă de tensiune arterială. Hipertensiunea arterială este o cauză principală a accidentului vascular cerebral, o afecțiune care este în creștere în rândul tinerilor.

Experții cred că riscul crescut de accident vascular cerebral la această grupă de vârstă este un rezultat direct al ratelor în creștere ale obezității, hipertensiunii arteriale și diabetului de tip 2.

Studii recente arată că hipertensiunea arterială este legată de un risc mai mare de demență, o pierdere a funcției cognitive. Dovezile sugerează că hipertensiunea arterială necontrolată în timpul vârstei mijlocii (vârste între 44 și 66 de ani) creează un risc mai mare de demență mai târziu în viață.

Semnele hipertensiunii arteriale

Prin urmare, este extrem de important ca oamenii să devină conștienți de semnele timpurii ale hipertensiunii arteriale.

Unele simptome timpurii clasice sunt:

Alte semne sunt:

  • modificările vederii,
  • durerile de cap,
  • amețelile,
  • sângerările frecvente din nas.

De ce este atât de comună hipertensiunea arterială: factori de risc

Experții în sănătate spun că hipertensiunea arterială se dezvoltă într-o perioadă de timp. Acest lucru este agravat de alegerile nesănătoase ale stilului de viață, cum ar fi dieta proastă, lipsa somnului, lipsa exercițiilor fizice etc.

În plus, persoanele care suferă de diabet și colesterol ridicat sunt adesea expuse riscului de a dezvolta hipertensiune arterială. Există și alți factori care pot provoca hipertensiune arterială, cum ar fi sarcina.

Hipertensiunea arterială crește riscul de a dezvolta boli de inimă, care pot duce la complicații precum infarct miocardic, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral. În timp, tensiunea arterială crescută va deteriora arterele care transportă oxigen și sânge către inimă. Dacă nu sunt tratate, arterele pot deveni rigide, reducând cantitatea de sânge și oxigen către inimă și restul corpului.

Medicii spun că hipertensiunea arterială obligă inima să muncească mai mult pentru a pompa sânge în restul corpului. Aceasta determină îngroșarea camerei inimii stângi inferioare (ventriculul stâng). Un ventricul stâng îngroșat crește riscul de atac de cord, insuficiență cardiacă și moarte subită cardiacă.

Prevenția bolii

Persoanele care suferă de hipertensiune arterială pot urma câțiva pași pentru a reduce riscurile: 

  • Realizarea periodică a controalelor medicale.
  • Trecerea la alimente mai sănătoase, cum ar fi spanacul, morcovii și bananele – deoarece este bine documentat, acestea pot scădea tensiunea arterială.
  • Păstrarea un stil de viață activ care vă menține inima puternică și permite sângelui să pompeze mai bine în întregul corp, ceea ce vă poate ajuta să vă scădeți tensiunea arterială generală.

Alți pași pe care îi pot lua sunt:

  • Obținerea a cel puțin 150 de minute de activitate fizică în fiecare săptămână (aproximativ 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână)
  • Renunțarea la fumat
  • Consumul unei diete sănătoase, inclusiv limitarea sodiului (sare) și a alcoolului
  • Menținerea unei greutăți sănătoase
  • Gestionarea stresului

Recent Posts

Cât costă lingura pentru alimentație sănătoasă, inventată de japonezi?

Gigantul japonez din sectorul băuturilor Kirin Holdings va începe să comercializeze o lingură electrificată despre…

7 ore ago

Știai că ai dreptul la pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient? Condițiile în care poți beneficia de pensie

Românii care nu au avut un loc de muncă, contracte legale si nu au plătit…

8 ore ago

Horoscopul banilor pentru săptămâna 20-26 mai. Zodiile care scapă de datorii

Soarele intră în zodia Gemenilor, fiind un semn că timpul este potrivit să revenim la…

8 ore ago

Dezvăluiri din ancheta scandalului sângelui contaminat: 30.000 de persoane au primit transfuzii cu sânge infectat!

Autorităţile sanitare şi cele politice au încercat să ascundă adevărul în legătură cu uriaşul scandal…

9 ore ago

Alertă cu bombă la Patriarhia Română

Catedrala Patriarhală a fost evacuată după o amenințare cu bombă. La Catedrală și la sediul…

9 ore ago

Legătura dintre pensiile din Pilonul II și prețul curentului electric. Puțini români știu acest lucru

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, 6 din fiecare 10 lei investiţi de fondurile…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar