Sari la conținut

Ceaiul care reduce riscul de demență și hipertensiune arterială

ceai verde
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
ceaiuri de slabit

Din cuprinsul articolului

Vrem să trăim cât mai mult, însă acest lucru este determinat de o multitudine de factori, iar unii scapă de sub controlul nostru.

Cu toate acestea, anumite obiceiuri legate de stilul de viață, cum ar fi cât de mult facem exerciții fizice și tipul de alimentație pe care îl avem, pot avea un impact. Ceea ce bem ne poate afecta, de asemenea, durata de viață.

În acest context, un anumit tip de ceai ar putea fi de mare ajutor.

Diverse studii au remarcat beneficiile pentru sănătate ale ceaiului oolong – un tip de ceai chinezesc creat prin ofilirea frunzelor la soare.

Tensiune arterială ridicată

De exemplu, un studiu, care a fost publicat în Archives of International Medicine, a concluzionat că un consum de 120 ml pe zi din această băutură timp de un an a redus „semnificativ” șansele de a dezvolta hipertensiune arterială.

Tensiunea arterială ridicată – sau hipertensiunea arterială – este o afecțiune potențial periculoasă, deoarece crește riscul de apariție a unor afecțiuni care pun viața în pericol, cum ar fi bolile de inimă, atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și demența vasculară.

Acest lucru se datorează faptului că tensiunea arterială crescută pentru o perioadă îndelungată de timp pune o presiune suplimentară asupra organelor.

În cadrul studiului din 2004, academicienii au analizat corelația dintre consumul regulat de ceai și hipertensiunea arterială.

„În comparație cu consumatorii de ceai care nu beau ceai în mod obișnuit, riscul de apariție a hipertensiunii arteriale a scăzut cu 46% pentru cei care au băut între 120 și 599 ml pe zi și a fost redus și mai mult cu 65% pentru cei care au băut 600 ml pe zi sau mai mult, după ajustarea atentă a vârstei, sexului, statutului socio-economic, istoricului familial de hipertensiune, indicelui de masă corporală, raportului talie-șold, factorilor de stil de viață și factorilor alimentari.

„Cu toate acestea, consumul de ceai timp de mai mult de un an nu a fost asociat cu o reducere suplimentară a riscului de hipertensiune.

„Consumul obișnuit de ceai verde sau oolong de tărie moderată, de 120 ml pe zi sau mai mult timp de un an, reduce semnificativ riscul de apariție a hipertensiunii arteriale la populația chineză.”

Demență

O cercetare separată, publicată în revista Foods în 2022, a luat în considerare efectele ceaiului tieguanyin – un tip de ceai oolong – asupra bolii Alzheimer.

Aceasta a constatat că extractele din ceai au fost capabile să reducă anumiți factori de risc pentru demență în organism.

„Acest articol demonstrează pentru prima dată că extractele de tieguanyin pot inhiba activarea excesivă a căii de semnalizare NF-κB p65 (un factor de risc pentru demență) și pot îmbunătăți capacitatea antioxidantă din cortexul cerebral și hipocampus, pentru a îmbunătăți capacitatea cognitivă a șoarecilor APP/PS1.

„Rezultatele noastre aruncă lumină asupra efectelor benefice ale extractelor de ceai tieguanyin asupra prevenirii și ameliorării bolii Alzheimer.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel