miercuri, decembrie 2, 2020
Elena Oceanu

Tensiunea crescută e mai periculoasă în cazul femeilor, arată un nou studiu. Doctorii ar trebui să prescrie tratamente mai agresive femeilor cu hipertensiune decât bărbaților, potrivit experților americani de la Wake Forest Baptist Medical Centre.

Într-un nou studiu publicat în Therapeutic Advances in Cardiovascular Disease, cercetătorii au descoperit diferențe majore între mecanismele care cauzează hipertensiune la femei, în comparație cu ale bărbaților.

”Până acum credeam că tensiunea crescută se manifestă la fel în cazul ambelor sexe și tratamentul se baza pe această premisă”, spune prof. Carlos Ferrario.

În cadrul cercetării 100 de femei și bărbați de 53 de ani cu hipertensiune netratată a au fost evaluați folosind o serie de teste de specialitate care au indicat dacă inima sau vasele de sânge au fost implicate în creșterea tensiunii arteriale.

Testele au măsurat hemodinamica – forța implicată în circulația sângelui – și caracteristicile hormonale ale mecanismelor implicate în dezvoltarea hipertensiunii la bărbati și femei.

Cercetătorii au descoperit cu până la 40%  mai multe boli vasculare la femei, comparativ cu bărbații cu același nivel al hipertensiunii.

În plus, au existat diferențe semnificative al sistemulului cardiovascular al femeilor, inclusiv tipurile și nivelurile de hormoni implicați în reglarea tensiunii arteriale, care contribuie la severitatea și frecvența bolilor de inimă.

Parteneri