vineri, septembrie 30, 2022

Ce este Hipertrofia turbinală? Este o patologie benignă. Dacă nu este tratată, afecțiunea poate duce la anumite complicații. Care sunt acelea?

Hipertrofia turbinală se referă la o creștere excesivă sau la o extindere a structurilor osoase situate în interiorul nasului.

Hipertrofia turbinală. Ce afecțiuni GRAVE poate ascunde

Aceste structuri sunt acoperite cu o piele specială numită mucoasă și ajută la filtrarea, încălzirea și umidificarea aerului în timp ce respirați. Mucoasa se umflă în mod natural în timpul ciclului nazal normal, când vă culcați și ca răspuns la alergeni sau alți iritanți. Dacă aceste turbinate sunt mărite, respirația poate deveni mai dificilă, arată Mayo Clinic.

Te-ar mai interesa: Se revine sau nu la școala online? Anunțul de ulti...

Simptome

Simptomele hipertrofiei turbinale pot include:

– Congestie nazală

– Dificultăți de respirație

– Respirație zgomotoasă

– Înfundarea și creșterea drenajului nazal

Cauze
Hipertrofia turbinală este cauzată atunci când mucoasa se umflă. Acest lucru poate fi cronic sau acut și pot fi cauzate de condiții, inclusiv:

– Modificări hormonale

– Medicamente

– Rinită

– Infecții ale sinusurilor

– Răceala obișnuită

Diagnostic

Medicii vor efectua o rinoscopie pentru a diagnostica boala. Aceasta le permite să examineze cornetele și să confirme sau să excludă hipotrofia. Acest examen se face prin nas sau gură și durează între 5 și 10 minute. Uneori, necesită utilizarea unei anestezii ușoare, arată sursa citată

Te-ar mai interesa: Semințele unei îmbătrâniri sănătoase: experții spu...

Tratament

Medicul ORL, Anda Gâta, a explicat pe pagina sa de Facebook în ce constă tratamentul hipertrofiei turbinale.

Hipertrofia de cornete inferioare îngreunează respirația prin nas. Tratamentul acestei patologii este medicamentos – pe baza unor antiinflamatoare sistemice si locale, antihistaminice. In cazurile in care tratamentul medicamentos este ineficient se impune tratamentul chirurgical.

Te-ar mai interesa: Recomandările lui Arafat în cazul unui atac nuclea...

Astăzi există multiple tehnici chirurgicale de a micșora cornetele nazale, însă reducția submucoasă cu radio-frecvență prezintă o serie de avantaje, precum:

  • eliminarea riscului de sângerare și a tampoanelor nazale hemostatice
  • eliminarea unei spitalizări prelungite
  • vindecare rapidă și efecte de durată
  • respectarea integrității mucoasei superficiale a cornetelor nazale
  • reacții adverse minime, comparativ cu metodele invazive

Alte modalități de a trata hipetrofia turbinală

  • Sunt medicamente ce reduc edemul mucoasei nazale, ajutând la menținerea pasajelor aeriene deschise bilateral. Sunt disponibile ca tabletă sau spray nazal. Spray-urile trebuie folosite cu precauție, maxim 5 zile consecutive.
  • Folosirea frecventă și continuă poate crea dependență și poate cauza simptome agravate chiar și după ce se întrerupe folosirea lor. Acestea au un efect stimulant ce poate cauza creșterea tensiunii arteriale și frecvenței cardiace. Utilizate ani/luni de zile, spray-urile decongestionante pot duce la atrofierea (uscarea) definitivă a mucoasei nazale și apariția crustelor permanente precum si la perforarea septului nazal.
  • Antihistaminice. Sunt medicamente ce previn simptomele alergiilor, incluzând obstrucția nazală și rinoreea (secreția nazală abundentă) apoasă. De asemenea, uneori ele pot ajuta în boli non-alergice ca, de exemplu, viroza.
  • Spray-uri cu steroizi nazali. Prescrierea unui corticosteroid nazal poate scădea inflamația pasajului nazal și îmbunătăți obstrucția nazală și drenajul. De obicei este nevoie de una până la trei săptămâni pentru a atinge efectul maxim, de aceea este important să respectăm sfatul medicului în folosirea lor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private