Sari la conținut

Hiponatermia: ce se întâmplă când bei prea multă apă pe timp de caniculă?

Hiponatremia apare atunci când concentrația de sodiu din sânge este anormal de scăzută. Sodiul este un electrolit și ajută la reglarea cantității de apă care se află în și în jurul celulelor tale.

În hiponatremie, unul sau mai mulți factori – de la o afecțiune medicală subiacentă la consumul de prea multă apă – determină diluarea sodiului din organism. Când se întâmplă acest lucru, nivelul apei din organism crește, iar celulele încep să se umfle. Această umflare poate provoca multe probleme de sănătate, de la ușoare la unele care pun viața în pericol.

Tratamentul hiponatremiei are ca scop rezolvarea stării de bază. În funcție de cauza hiponatremiei, este posibil să trebuiască pur și simplu să reduceți consumul de apă. În alte cazuri de hiponatremie, este posibil să aveți nevoie de soluții intravenoase de electroliți și medicamente.

Semnele și simptomele hiponatremiei pot include:

  • Greață și vărsături
  • Durere de cap
  • Confuzie
  • Pierderea energiei, somnolență și oboseală
  • Neliniște și iritabilitate
  • Slăbiciune musculară, spasme sau crampe
  • Convulsii
  • Comă

Când apare riscul de hipotermie?

„În timpul valurilor de căldură, o proporție semnificativă de persoane în vârstă care se prezintă la urgențe din cauza căldurii sunt victime ale hiponatremiei, adică ale unei hiperhidratări în paralel cu o alimentație insuficientă”, spune dr. Gérald Kierzek, medic de urgență, citat de TF1. „Această tulburare apare dacă bei mai mult de trei sau patru litri de apă pe zi”, a precizat el.

În cazul în care a fost pus diagnosticul de hiponatremie, primul lucru care trebuie făcut este ca pacientul să aibă grijă să nu bea mai mult de 500 ml pe zi. Revenirea la un nivel normal al sodiului în sânge poate fi rapidă, în aproximativ trei zile.

Chiar dacă nu ar trebui să se exagereze cu băutul apei, pe timp de caniculă este totuși importantă hidratarea. În general, când sunt valuri de căldură, medicii recomandă să se nu bea mai mult de 2,5 litri de apă pe zi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel