Sari la conținut

Hipotiroidismul: Semnul de alarmă care apare „dimineața”

alimente care ne dau energie
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Hipotiroidismul: Semnul de alarmă care apare „dimineața”! Hipotiroidismul este descrisă ca fiind o boală invizibilă, deoarece rareori prezintă semne sau simptome evidente. Cu toate acestea, afecțiunea poate deveni debilitantă dacă nu este gestionată corespunzător.

Glanda tiroidă se află deasupra claviculelor, unde secretă hormoni care reglează funcții cheie precum metabolismul. Netratată, afecțiunea poate schimba modul în care nervii transportă informațiile către și de la creier, măduva spinării și corp. Cu toate acestea, înțelegerea semnelor de avertizare poate duce la un tratament în timp util, înainte de a se resimți oricare dintre aceste efecte pe termen lung.

Hipotiroidismul: Semnul de alarmă care apare „dimineața”

Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (NICE) spune că hipotiroidismul afectează aproximativ două procente din populația Regatului Unit.

„Hipotiroidismul este o afecțiune a deficitului de hormoni tiroidieni și este de obicei cauzată de tiroidita autoimună Hashimoto.

„Consecințele pe termen lung ale hipotiroidismului includ boli cardiovasculare și o creștere a factorilor de risc cardiovascular, inclusiv hipercolesterolemia. ”

Manifestările afecțiunii sunt foarte variate, dar majoritatea pacienților suferă de letargie, concentrare slabă și constipație.

VeryWell Health spune că „oboseala este un simptom aproape universal al hipotiroidismului. „O oboseală care te doboară până la oase poate fi un semn vizibil că nivelul tiroidei tale nu este reglat corespunzător.

„Oboseala se poate dezvolta lent sau poate apărea brusc, lăsându-vă abia dacă sunteți în stare să vă ridicați capul de pe pernă dimineața.”

Potrivit WebMD, afecțiunea poate, de asemenea, să perturbe semnificativ somnul, făcând corpul să se simtă rece sau provocând dureri musculare și articulare.

„Unele persoane cu hipotiroidism se simt, de asemenea, extrem de somnoroase în timpul zilei, până la punctul în care este greu să rămână treze”, adaugă acesta.

Alte simptome ale hipotiroidismului

Cele mai frecvente simptome ale hipotiroidismului enumerate pe site-ul NHS includ:

Oboseală
Faptul că sunteți sensibil la frig
Creșterea în greutate
Constipație
Depresie
Mișcări și gânduri lente.
Într-un prim studiu publicat în Journal of Thyroid Research, oamenii de știință au făcut lumină asupra efectelor afecțiunii asupra apetitului.

Pofta de carbohidrați, care tinde să reflecte semnale ale organismului că acesta este lipsit de energie, poate duce la creșterea în greutate în hipotiroidism.

Specialiștii mai spun că „disfuncția tiroidiană poate avea consecințe semnificative din punct de vedere clinic asupra apetitului și greutății corporale”.

Din fericire, această afecțiune este adesea depistată înainte de „apariția unor simptome mai grave”, explică NHS.

Când nu este, totuși, o persoană poate experimenta:

O voce joasă și răgușită
O față cu aspect umflat
Sprâncene subțiate sau parțial lipsă
Un ritm cardiac lent
Pierderea auzului.

Poate fi prevenit hipotiroidismul?

Hipotiroidismul nu poate fi prevenit, așa că cel mai bun mod de a diminua impactul pe care această afecțiune l-ar putea avea asupra vieții dumneavoastră este să urmăriți semnele de avertizare.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel