Sari la conținut

Histoplasmoza: Atenție la simptome, posibilele complicații

cancer bronhopulmonar
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Totul despre un tip de cancer agresiv

Din cuprinsul articolului

Histoplasmoza.Histoplasmoza este o infectiune cauzată de microorganismul Histoplasma capsulatum, care se localizează la parenchimul pulmonar şi poate afecta alte organe.

Histoplasma capsulatum, care se găsește adesea în excrementele de păsări și lilieci, poate îmbolnăvi oamenii prin inhalarea acestor spori atunci când aceștia ajung în aer în timpul operațiunilor de demolare sau de curățare.

Simptome

Formele mai ușoare de histoplasmoză nu provoacă simptome. Dar infecțiile grave pot pune în pericol viața. Atunci când apar simptome, acestea apar de obicei în decurs de 3-17 zile de la expunerea la ciupercă și pot include următoarele: febră, răceală, dureri de cap, dureri musculare, tuse uscată, dureri în piept. Senzație de oboseală, dureri articulare și erupții cutanate.

Persoanele care au boli pulmonare, cum ar fi emfizemul, pot dezvolta histoplasmoză cronică.

Semnele de histoplasmoză cronică pot include pierderea în greutate și tusea cu sânge. Simptomele histoplasmozei cronice le imită uneori pe cele ale tuberculozei.

Histoplasmoza severă

Apare în principal la sugari și la persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Poate afecta aproape orice parte a corpului, inclusiv: gura și ficat.

Sistemul nervos central: piele ți glandele suprarenale.

Dacă nu este tratată, histoplasmoza severă este de obicei fatală!

Histoplasmoza: Cauze

Este cauzată de celulele reproductive (spori) ale ciupercii Histoplasma capsulatum. Aceștia plutesc pentru o anumită perioadă de timp în aer atunci când există turbulențe/perturbări ale murdăriei sau ale altor materiale.

Ciuperca se dezvoltă în solul umed, bogat în materie organică, în special în excremente de păsări și lilieci. Este o ciupercă deosebit de frecventă în cotețele de pui și în porumbarii, în hambarele vechi, în peșteri și în parcuri.

Histoplasmoza nu este contagioasă, deci nu poate fi transmisă de la o persoană la alta. Dacă ați avut histoplasmoză în trecut, o puteți lua din nou. Cu toate acestea, dacă acest lucru se întâmplă a doua oară, atunci boala va fi probabil mai ușoară a doua oară.

Factori de risc

Șansele de a vă îmbolnăvi cresc odată cu numărul de spori pe care i-ați inhalat. Persoanele care sunt cele mai susceptibile de a fi expuse la sporii ciupercii Histoplasma capsulatum:

  • fermierii
  • lucrătorii care efectuează deparazitarea pe șantier
  • crescătorii de păsări de curte
  • constructori
  • lucrători care repară acoperișuri
  • grădinari
    exploratori de peșteri
  • lucrători în demolări


Copiii sub 2 ani și adulții de 55 de ani și mai în vârstă care au un sistem imunitar mai slab sunt cei mai expuși riscului de infecție severă.

Complicații

Histoplasmoza poate provoca multe complicații grave, chiar și la persoanele altfel sănătoase. În cazul sugarilor, al adulților în vârstă și al persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, problemele potențiale sunt adesea amenințătoare de viață.

Complicațiile pot include:

Sindromul de detresă respiratorie acută: Boala poate afecta plămânii până la punctul în care sacii de aer încep să se umple cu lichid. Acest lucru împiedică un bun schimb de aer și poate epuiza oxigenul din sânge.

Pericardită: Inflamație a sacului care înconjoară inima (pericardul). Atunci când lichidul din pericard se acumulează, poate afecta capacitatea inimii de a pompa sângele.
Deficiență de adrenalină: Boala poate afecta glandele suprarenale, care produc hormoni ce dau instrucțiuni aproape fiecărui organ și țesut din corp.
Meningită: În unele cazuri, boala poate provoca inflamarea membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării.

Tomografie computerizată a toracelui care arată multiple leziuni mici, compatibile cu histoplasmoza pulmonară

Diagnostic

Diagnosticarea histoplasmozei poate fi complicată, în funcție de părțile corpului care sunt afectate. Testul poate să nu fie necesar pentru cazurile ușoare de histoplasmoză, dar este vital în tratamentul cazurilor care pun viața în pericol.

Tratamentul nu este de obicei necesar dacă aveți un caz ușor de histoplasmoză. Dar dacă simptomele sunt severe sau dacă aveți forma cronică sau severă a bolii, veți avea probabil nevoie de tratament cu unul sau mai multe medicamente antifungice.

Dacă aveți o formă severă a bolii, este posibil să trebuiască să continuați să luați medicamente timp de trei luni până la un an.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel