Sari la conținut

Holera se raspandeste rapid. OMS este îngrijorată

Holera este o boală infecțioasă bacteriană foarte gravă. Afectează în mod deosebit intestinul subțire. Boala se manifestă prin tulburări digestive ca o diaree gravă, vomitări excesive, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului.

Cu toate că boala evoluează frecvent atipic, poate fi recunoscută ușor prin mortalitatea ridicată de 85 % la izbucnirea bolii, ca ulterior acest indice de letalitate să scadă între 20 și 70 % la cazurile netratate.

Dupa Covid si valiora maimutei, expertii spun ca lume este amenintata de aceasta boala.

Directorul Regional pentru Situații de Urgență al OMS, Dorit Nitzan, a spus că distrugerea sistemului de alimentare cu apă din Mariupol poate răspândi boli infecțioase, inclusiv holera.

„Am primit informații de la organizațiile neguvernamentale care lucrează acolo că acolo, la Mariupol. Pe străzi este doar o mlaștină, iar resturile din canalizare ajung în conductele cu apă potabilă. Acesta este un risc uriaș de răspândire a multor infecții, inclusiv holera. Ne amintim că înainte de 2011 au fost cazuri de holeră la Mariupol și ne pregătim din nou pentru asta”, a spus Dorit Nitzan, într-o conferinţă de presă susţinută la Kiev, citată de portal.lviv.ua.

Citeste si:

Potrivit lui Nitzan, alimentarea cu apă în Mariupol a fost „restaurată parțial”, dar multe conducte au fost distruse. Ea a adăugat că OMS pregătește truse și vaccinuri împotriva holerei și cooperează cu organizații nonguvernamentale pentru a ajuta rezidenții din teritoriile ocupate.

Un medic infecționist, președintele Grupului Național de Experți Tehnici pentru Imunoprofilaxie, Fiodor Lapiy, a spus, de asemenea, că în timpul războiului din Ucraina există riscul unei creșteri a infecțiilor de difterie și holeră. El a menționat că până acum, în regiunea Ternopil au fost deja înregistrate câteva cazuri de difterie, informeaza romaniatv.net

Simptome holera

După o perioadă de incubație între 2-3 zile urmează de obicei trei stadii de evoluție:

Stadiul de vomitare, fecalele fiind moi, cu aspect de orez, apar rar colici

Stadiul de deshidratare (exicoză), hipotermie, apar riduri, față suptă cu oase proeminente

Stadiul general grav, cu febră, abatere, dezorientare, comă cu erupții cutanate. În cazul complicațiilor apar forme de pneumonie, parotidită și septicemie.

S-a observat că persoanele cu grupa „0” sanguină sunt mai predispuse la îmbolnăvire.

Cel mai important obiectiv al tratamentului este rehidratarea organismului prin administrare pe cale orală de soluții ce conțin glucoză, carbonat de sodiu, clorură de sodiu și clorură de potasiu, potrivit Wikipedia.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.