Sari la conținut

Howard Jacobs, avocatul Simonei Halep: ITIA a cheltuit cel puțin 2 milioane de dolari ca să-i instrumenteze cazul de dopaj sanguin sportivei

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Howard Jacobs, avocatul american al Simonei Halep, a dezvăluit aspecte intrigante despre cele două procese legate de acuzațiile de dopaj, unul la Sport Resolutions și altul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), unde a reprezentat-o pe jucătoarea română.

Într-un interviu acordat lui Jon Wertheim de la Sports Illustrated, citat de gsp.ro, Jacobs a criticat fundamentarea slabă a acuzațiilor bazate pe pașaportul biologic și a descris complicarea nejustificată a cazului Roxadustat.

Invitat să detalieze, a explicat că „nu cred că am avut un caz atât de ciudat ca acesta… în care ei să se lupte până la limită și apoi să vină cu acuzația de dopaj sanguin. Cazul a devenit super, supercomplicat. Nu-mi pot imagina câți bani au cheltuit pentru a-l instrumenta”, a spus Jacobs referindu-se la ITIA.

Jacobs a criticat fundamentarea slabă a acuzațiilor bazate pe pașaportul biologic și a descris complicarea nejustificată a cazului Roxadustat.

„Simona a avut voința de a lupta de la început”

Potrivit lui Jacobs, ITIA a cheltuit sume exorbitante, estimând un buget de cel puțin 2 milioane de dolari, pentru a aduna expertiză și reprezentare legală în încercarea de a susține acuzațiile. Avocatul și-a exprimat frustrarea față de încercările de a fabrica un caz de dopaj sanguin, subliniind absurditatea acuzațiilor date fiind circumstanțele operației la nas a Simonei și pauza sa competițională anunțată.

„Multe probe despre care au spus că sunt dovadă de dopaj de sânge erau, de fapt, din perioada în care a avut intervenția chirurgicală la nas și chiar de după. În esență, se dopa sanguin în timp ce se opera și anunțase că nu mai joacă până la finalul anului? Este absurd! Au pictat această poveste ca să pară un caz evident de dopaj în tenis. Și nu a fost. Nici pe departe”, a precizat avocatul.

În privința suplimentului nemenționat în formularul de doping, Jacobs clarifică: Simona a inclus „băutură de recuperare Schinoussa”, făcută din produse Schinoussa, inclusiv suplimentul Keto MCT. Avocatul a adăugat că, de-a lungul carierei sale, a reprezentat atleți în litigii împotriva producătorilor de suplimente, majoritatea contaminărilor nefiind intenționate, ci rezultatul lipsei controalelor de calitate, în special pentru ingredientele provenite din China.

„Simona a avut voința de a lupta de la început și nu a dat înapoi în niciun moment. Au fost, cu siguranță, momente dificile. Când a primit decizia de 4 ani a fost ceva devastator. Dar nu s-a gândit niciodată să se oprească”, a subliniat Howard Jacobs

De ce nu e pedepsit și antrenorul?

Avocatul a fost întrebat și despre faptul că un sportiv este pedepsit, dar antrenorul care îl încurajează să ia suplimentul nu primește nicio sancțiune. „Răspunsul ușor este că așa sunt regulile, exceptând cazul în care un antrenor îi dă cu bună știință sportivului o substanță interzisă, ceea ce nu este nici pe departe cazul aici”, a precizat Jacobs.

„Dar doar pentru că i-a administrat un supliment care s-a dovedit contaminat? Regulile nu menționează pedepse pentru așa ceva. Ar trebui? Nu știu. Dacă ar fi, probabil că antrenorii nu ar mai ajunge să recomande suplimente sportivilor”.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel