Sari la conținut

Hrană pentru creier! Alimentul care ajută creierul adolescenților să se dezvolte și să se maturizeze

adolescenti
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Condiții de călătorie tineri 16 ani

Alimentul care ajută creierul adolescenților să se dezvolte și să se maturizeze. Nucile sunt în mod natural bogate în acid gras alfa-linolenic (ALA), un tip de omega-3 despre care se știe că joacă un rol cheie în dezvoltarea creierului uman, în special la începutul vieții.

Elevii care mănâncă o mână de nuci pe zi sau de cel puțin trei ori pe săptămână pot avea îmbunătățiri substanțiale ale abilităților cognitive, inclusiv atenția, sugerează un studiu condus de cercetători spanioli.

Studiul, publicat în jurnalul eClinicalMedicine, a arătat că consumul regulat de nuci ar putea aduce beneficii dezvoltării cognitive a adolescenților și poate contribui la maturizarea lor psihologică.

Alimentul care ajută creierul adolescenților să se dezvolte și să se maturizeze

În timp ce studiile anterioare au arătat efectul nucilor asupra sănătății creierului, impactul consumului lor într-un stadiu atât de critic pentru dezvoltarea cognitivă precum adolescența nu a fost niciodată examinat, susțin cercetătorii, inclusiv de la Institut d’Investigacio Sanitaria Pere Virgili (IISPV).

Nucile sunt bogate în acid gras alfa-linolenic (ALA), un tip de omega-3 care joacă un rol fundamental în dezvoltarea creierului, în special în perioada adolescenței.

„Adolescența este o perioadă de mari schimbări biologice: are loc transformarea hormonală, care la rândul ei este responsabilă de stimularea creșterii sinaptice a lobului frontal.

Această parte a creierului nostru este cea care permite maturizarea neuropsihologică, adică funcții emoționale și cognitive mai complexe. Neuronii care sunt bine hrăniți cu acest tip de acizi grași vor putea să crească și să formeze sinapse noi, mai puternice”, a spus Jordi Julvez, cercetător principal de la IISPV.

Echipa a inclus 700 de elevi de liceu cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani din 12 licee diferite din Barcelona. Grupul de control nu a primit nicio intervenție de niciun fel, dar grupul experimental a primit pliculețe care conțineau 30 de grame de miez de nucă.

Respectarea unei alimentații sănătoase este la fel de importantă precum menținerea acestor obiceiuri în timp

Tinerii participanți au fost rugați să le consume zilnic timp de șase luni.

  • Echipa a descoperit că adolescenții care au mâncat nuci timp de cel puțin 100 de zile (nu neapărat în mod continuu în fiecare zi) și-au crescut funcțiile de atenție.
  • Iar cei care au avut unele simptome de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și-au îmbunătățit comportamentul semnificativ la clasă, au acordat mai multă atenție profesorului și erau mai puțin hiperactivi.

„Participanții care au urmat cel mai îndeaproape recomandările, în ceea ce privește doza recomandată de nuci și numărul de zile de consum, au arătat îmbunătățiri ale funcțiilor neuropsihologice evaluate”, a spus echipa.

Acest studiu demonstrează că respectarea unei alimentații sănătoase este la fel de importantă precum menținerea acestor obiceiuri în timp, pentru ca adolescenții să se dezvolte corect la nivel cognitiv și psihologic.

„Dacă adolescenții ar ține seama de aceste recomandări și ar mânca efectiv o mână de nuci pe zi, sau de cel puțin trei ori pe săptămână, ar observa multe îmbunătățiri substanțiale ale abilităților cognitive și i-ar ajuta să facă față provocărilor adolescenței și să intre în vârsta adultă. Adolescența este o perioadă de mare dezvoltare a creierului și de comportamente complexe care necesită o cantitate semnificativă de energie și substanțe nutritive”, au concluzionat experții.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: