Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi despre ADHD, tulburarea cu deficit de atentie. Cum o recunoaștem corect?

Tot ce trebuie să știi despre ADHD, tulburarea cu deficit de atentie. Cum o recunoaștem corect? Este foarte important de știut ca ADHD este o tulburare de neurodezvoltare, fiind o conditie medicala prezenta înca de la naștere.

Diagnosticul este pus de medicul psihiatru sau neurolog, dupa varsta de 6 – 7 ani. De ce atât de târziu? Potrivit medicilor, comportamentul hiperactiv și durata mica de concentrare a atenției sunt adesea specifice copilului mic (in special in randul baietilor), fiind o etapa normala a dezvoltarii.

Potrivit NHS, până la 5% dintre copii și 4% dintre adulți se confruntă cu această afecțiune.

Simptomele afecțiunii

Tulburarea, care este adesea diagnosticată în copilărie, provoacă adesea hiperactivitate, impulsivitate și neatenție. Fundația ADHD a dezvăluit că tulburarea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale copilăriei. Deși simptomele sunt, de obicei, observate în timpul copilăriei, ele pot continua până la viața adultă.

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție poate fi clasificată în două tipuri de probleme comportamentale – neatenție și hiperactivitate.

Simptomele la adulți și copii

La adulți, hiperactivitatea este mai puțin frecventă, iar simptomele sunt mai subtile. Simptomele la adulți și copii sunt neatenția, greșelile frecvente, pierderea lucrurilor, dificultăți în organizarea sarcinilor, stare de
agitație constantă, vorbire excesivă, întreruperea conversațiilor, schimbări de dispoziție.

Copilul meu are ADHD. Cum îl recunoaștem corect?

Deși cauza exactă a tulburării nu a fost pe deplin identificată, au existat o serie de teorii medicale în această privință. Unele cercetări sugerează că poate apărea în funcție de structura creierului unei persoane. Cei cu un dezechilibru al neurotransmițătorilor din creier pot fi mai expuși riscului.

Oamenii de știință au explorat ideea că bebelușii născuți din mame supraponderale au mai multe șanse de a avea această tulburare. Medicul de familie nu poate diagnostica copilul cu ADHD, dar poate pune întrebări și îl poate trimite la o evaluare de specialitate, dacă consideră că este
necesar.

Tratament ADHD

Pentru ca un copil să fie diagnosticat cu ADHD, trebuie să fie prezente simptomele de cel puțin șase luni și să fie prezente simptomele înainte de a împlini vârsta de 12 ani. Terapia comportamentală, psihoeducația, terapia cognitiv-comportamentală și formarea abilităților sociale pot ajuta la atenuarea simptomelor.

Medicii au opțiunea de a prescrie unul dintre cele cinci medicamente autorizate pentru tratamentul ADHD – metilfenidat, dexamfetamina, lisdexamfetamina, atomoxetină sau guanfacină.

Acest tratament poate face ca afecțiunea să fie mai puțin îngrijorătoare în viața de zi cu zi a bolnavilor, dar nu oferă un tratament permanent, potrivit The Sun.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel