Sari la conținut

MEDIC: Atenție! Aviz de la medic pentru plecarea în vacanță!

caniculă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

MEDIC: Atenție! Aviz de la medic pentru plecarea în vacanță! Iată sfaturile dr. Victor Costache pentru cei care au probleme cu temperaturile excesive: 

Căldura excesivă din ultimele zile a dat bătăi de cap tuturor, indiferent de vârstă. Codurile de la galben la roșu, în unele locuri, au pus mari probleme populației, chiar și celor tineri.

Indiferent de starea de sănătate, temperaturile foarte ridicate afectează pe toată lumea.

Invitat în emisiunea Vorbește lumea de la Pro TV, medicul cardiolog Victor Costache a explicat faptul că nu căldura este cea care a creat problemele, ci lipsa de adaptare a organismului la temperaturile excesive.

”Nu căldura ne omoară, căci altfel toți cei care trăiesc în țările calde ar trebui să aibă mari probleme de sănătate, problema este adaptarea la căldură și lipsa de pregătire la căldură, mai ales atunci când suntem sau nu știm că suntem bolnavi.

Foarte important, vedem că suntem foarte afectați de temperatură, de acest roller-coaster, precum și de modificarea purității aerului.

Apă, apă, apă

În primul rând, atunci când nu suntem pregătiți și ne expunem la căldură ne deshidratăm. Astfel, scade rapid volumul de sânge circulant, și practic încep să apară decompensări ale sistemului cardiovascular.

Este foarte importantă hidratarea, iar după o anumită vârstă, când vrem să mergem la mare să facem și un control cardiologic. O ecografie cardiacă, după 45 de ani, înainte de concediu, și să nu uităm de asigurarea de sănătate”, a mai spus Victor Costache.

Mai mult, susține acesta, starea de leșin, în cazul persoanelor care nu se știu cu afecțiuni cardiace, nu exclude prezența unor astfel de probleme.

”Gândiți-vă că în România, în fiecare an sunt aproape o mie de persoane cu boli cardiace congenitale, care sunt diagnosticate, dar, înainte de asta, în primul rând este lipsa de pregătire, este deshidratarea, este expunerea la soare, poate fără o șapcă, fără o pălărie,

poate duce imediat la leșin sau la exprimarea unei boli cardiovasculare preexistente și care trebuie investigată”, a mai explicat doctorul Victor Costache.

Atenție, se poate muri de la căldură!

„Persoanele care au boli coronariene sunt mult mai expuse riscului de a face infarct din cauza căldurii”, a mai spus medicul.

De altfel, dr. Costache a povestit o situație întâmplată în Franța, unde își făcea rezidențiatul.  În 2004, în timpul așa numitei ”marea caniculă, au murit undeva între 35 și 45 de mii de persoane, în numai două luni”.

Potrivit medicului, temperaturile depășeau 40 de grade Celsius.

”Sângele circulă, plăcile coronariene există, și fiind mai puțin sânge din cauza deshidratării se creează premizele apariției unii infarct”, a explicat medicul cardiolog.

Pentru a preveni probleme grave și pentru a ne salva viața, medicul sfătuiește cardiacii să nu plece în vacanță fără avizul medicului.

”Dacă ne știm bolnavi cu inima este foarte important să ne luăm tratamentul, să nu plecăm în vacanță fără el, să nu uităm să îl luăm în vâltoarea vacanței cu schimbarea cotidianului și să nu plecăm fără un aviz al medicului cardiolog sau a medicului de familie”, a mai spus dr. Victor Costache.

Doar așa se pot preîntâmpina situațiile ce pot fi fatale, în opinia medicului cardiolog, care a spus toate acestea în emisiunea „Vorbește lumea”, difuzată pe Pro TV și preluată de dcmedical.ro.

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: