luni, mai 16, 2022

Iată greșelile pe care le fac tinerii. Sănătatea lor mintală  e pusă în PERICOL din cauza abuzului de alcool, a alimentelor nesănătoase și a fumatului. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii după realizarea unui sondaj.

”Viața studenților în pandemie” este un prim proiect al Stării Națiunii Studențești. Starea Națiunii Studențești este rezultatul unui parteneriat format din 34 de asociații studențești de peste tot din România. Acest parteneriat este menit să atragă atenția asupra problemelor studenților din România și a dificultăților cu care s-au confruntat în pandemie.

Te-ar mai interesa: Otrava din bucătărie. Greșeală care te poate îmbol...

Concluziile sondajului ”Viața Studenților În Pandemie” ne arată că problemele studenților depășesc simplul cadru al educației. Și ating aspecte legate de sănătate, egalitate de șanse și multe alte lucruri foarte importante pentru viitorul lor și al nostru, al tuturor.


Studenții români se bucură de un bun nivel de sprijin, sunt pasionați și antreprenoriali…

Astfel, conform răspunsurilor primite, 82,1% dintre studenții români se înțeleg bine sau foarte bine cu părinții, și 68,4% consideră calitatea vieții lor ca fiind bună sau foarte bună. Totodată, 60,1% sunt optimiști sau foarte optimiști în legătură cu situația lor material în următorii 5 ani. Pentru majoritatea dintre ei, cea mai mare prioritate o are sănătatea, 57,9%, urmată de siguranța financiară, 56,4%, și cariera profesională, 55,5%.

Te-ar mai interesa: Demență: Studiile au identificat un medicament car...

Studenții români sunt antreprenoriali

valul 4

În educație și carieră, studenții doresc mai multe opțiuni, mai ales la nivel de desfășurare a cursurilor exclusiv online, pentru care optează 58,5%. Mai mult, 43,1% aleg să urmeze cursurile unei facultăți din pasiunea pentru un anumit profil, și doar 25,8% în funcție de necesitatea de a avea diploma pentru o anumită carieră (25,8%). Studenții români sunt mai degrabă antreprenoriali, 28% dorind să-și deschidă firma proprie mai degrabă decât să găsească un job în sectorul public, care este o prioritate pentru 22,8%, sau în cel privat, 22,2%.

Te-ar mai interesa: Obiceiul nesănătos din timpul mesei care duce la c...

…Dar sănătatea lor mintală are de suferit, iar abuzul de alcool, tutun și alimente e în creștere…

Sondajul evidențiază însă și presiunile la care sunt supuși studenții. Agravate în multe privințe de către pandemie. 71,9% dintre ei au avut probleme cu sănătatea mintală. Dar serviciile de consiliere psihologică nu par a fi deosebit de disponibile- 53,4% din ei nu au vorbit niciodată cu un psiholog despre problemele lor. 72,3% dintre studenți au nivelul de stres si anxietate crescut, iar 9% dintre ei au gânduri suicidale. 46,4% dintre ei au suferit de pe urma anxietății provocate de fake news, 10,2% de pe urma abuzului verbal, și 5,9% din cauza bullyingului online.

Te-ar mai interesa: Pericolul ascuns din ceaiurile medicinale. Te pot ...

Abuzul de substanțe și alimente este în creștere

Mai mult, abuzul de substanțe și alimente este în creștere printre studenții din România: 16,7% consumă mai mult alcool ca înaintea pandemiei), 20,5% fumează mai multe țigări, la care se adaugă faptul că 42,2% mănâncă mai nesănătos.

…Lucru care afectează negativ încrederea lor în viitor

La acestea se adaugă și fenomene sociale mai largi. Astfel, întrebați care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă generația lor, 37,7% indică nepotismul și favorizarea celor cu pile și relații, urmat de lipsa accesului la locuințe la prețuri rezonabile- 13,9%.

Te-ar mai interesa: Vă învinețiți ușor? Iată ce boală gravă poate ascu...

Ca urmare, 38,3% dintre respondenți sunt de acord puțin sau foarte puțin cu faptul că România este un loc bun în care să îți trăiești viața, în timp ce doar 21.2% dintre respondenți, sunt de acord mult sau foarte mult cu acest lucru. Numărul de studenți care își doresc puțin sau foarte puțin să emigreze este de 35,9%. Puțin mai mare decât numărul celor care își doresc mult sau foarte mult să emigreze, de 31.9%. 25,4 % dintre studenți sunt neutri în privința emigrării.

 

Creșterea e tot mai accentuată a problemelor de sănătate mintală

Concluziile sondajului ne oferă imaginea unei generații ambițioase, pasionate, antreprenoriale. Dar al cărei progres este frânat de creșterea tot mai accentuată a problemelor de sănătate mintală, abuz de alcool, țigări și alimente, precum și a diferite fenomene cu care se confruntă în societate (de la problema fake-news până la lipsa egalității de șanse).

Este foarte important ca instituțiile care au în sarcină probleme legate de studenți să se aplece cu mai multă atenție asupra fenomenelor semnalate în acest sondaj și a dificultăților cu care tinerii s-au confruntat în pandemie cât și dincolo de ea, probleme deseori ignorate la nivel instituțional. De aceea, sondajul va fi urmat în perioada următoare de o serie de dezbateri pe baza celor mai importante concluzii ale sale, cu participarea a numeroși studenți, profesori, și altor factori de decizie, atât din educație cât și din alte domenii”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private