Sari la conținut

Icter al nou nascutului

Colorare in galben a pielii si mucoaselor nou-nascutului, din cauza acumularii in sange a bilirubinei (pigment biliar derivat din hemoglobina). – Icterul simplu al nou-nascutului, zis fiziologic, este frecvent, mai ales la prematuri, si este legat de imaturitatea ficatului si de nivelul mai mic de albumina a copilului. In general putin intens, el apare spre ziua a 2-a dupa nastere si dispare spontan inainte de ziua a 10-a. Disparitia sa se anunta prin colorarea urinei, care initial incolora, incepe atunci sa coloreze scutecul. – Icterul la laptele matern este cauzat de prezenta in laptele matern a unei substante de identificare, inca nesigura, care impiedica conjugarea bilirubinei. El apare in cea de a 5-a sau de a 6-a zi dupa nastere si scade in intensitate atunci cand mama inceteaza sa-i alapteze timp de cel putin 3 zile sau cand laptele matern este incalzit la 60C. Acest icter, benign, nu impiedica alaptatul de catre mama.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel