Din cuprinsul articolului
Nediagnosticată la timp şi netratată, hipertensiunea arterială poate pune în pericol sănătatea, putând provoca boli grave de inimă sau un AVC.
În acest caz, nu doar medicamentele, ci și dieta sunt cruciale pentru controlul acesteia. Medicii atrag atenţia că alimentele bogate în zahăr, sare și grăsimi saturate agravează situația.
Nutriționista Lauren Panoff susţine că, pentru a normaliza tensiunea arterială, ar trebui să mănânci corect, să faci mișcare și să renunți la fumat și la alcool. În plus, medicul a identificat șapte plante medicinale și condimente care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale în mod natural.
1. Busuioc
Această plantă condiment conține eugenol, un blocant natural al canalelor de calciu care relaxează vasele de sânge. Consumul regulat de ceai de busuioc poate avea efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare, însă este important să fie utilizat cu precauție de persoanele care urmează tratamente pentru hipertensiune arterială. Magneziul prezent în busuioc ajută la reglarea ritmului cardiac și menținerea unei tensiuni arteriale optime.
2. Usturoiul
Are capacitatea valoroasă de a crește nivelul de oxid nitric, de a relaxa vasele de sânge și de a reduce tensiunea arterială în mod sistemic. Usturoiul este bogat în alicină, care îmbunătățește circulația sângelui și acționează ca unele medicamente.

3. Pătrunjelul
Este considerat de nutriţionişti o sursă de antioxidanți care reduc nivelul colesterolului „rău”. Fiind o legumă foarte bogată în potasiu, pătrunjelul susţine o circulaţie bună, reglând tensiunea arterială. Pentru toate persoanele care sufera de HTA, este un aliment care trebuie adăugat în dieta zilnică.
4. Ghimbir
Consumul regulat de ghimbir relaxează mușchii vaselor de sânge și îmbunătățește circulația sângelui, ceea ce, la rândul său, ajută la scăderea tensiunii arteriale.Poate fi consumat sub formă de ceai cu mentă, lămâie, miere dacă nu vă place gustul ghimbirului sau adăugat în mâncare ca și condiment în fiecare zi.
5. Scorțișoară
Acţionează prin relaxarea vaselor de sânge și ajută la menținerea tensiunii arteriale normale. Scorțișoara ajută la reducerea riscului de complicații ale hipertensiunii arteriale, reduce durerile de cap, disconfortul în spatele sternului și, ceea ce este foarte important pentru pacienții hipertensivi, reduce umflarea ca urmare a eliminării sărurilor. Condimentul îi ajută pe pacienții hipertensivi să combată stresul cronic, reduce nervozitatea și crește rezistența la efort fizic.

Potrivit dr. Panoff, pentru a declanșa procesele metabolice și a normaliza nivelul tensiunii arteriale, ar trebui să începeți să consumați scorțișoară dimineața. Scorțișoara amestecată cu miere funcționează cel mai bine, caz în care sistemul vascular și miocardul sunt întărite.
Consumul regulat al acestui condiment crește tonusul mușchilor netezi vasculari, extinde diametrul intern al arteriolelor și accelerează reacțiile metabolice. Prin urmare, scorțișoara reduce riscul de a dezvolta ateroscleroză cerebrală și previne formarea cheagurilor de sânge în artere.
Clasificarea tensiunii arteriale
Hipertensiunea arterială (tensiune arterială ridicată) este atunci când presiunea din vasele de sânge este prea mare (140/90 mmHg sau mai mare).
- Normală: sub 120/80 mmHg
- Hipertensiune ușoară: 121-139/81-89 mmHg
- Hipertensiune moderată: 140-159/90-99 mmHg
- Hipertensiune severă: peste 160/100 mmHg
Hipertensiunea arterială este principalul factor de risc pentru mortalitate, fiind responsabilă pentru 10,8 milioane de decese pe an.