miercuri, august 10, 2022

Ieșiți în natură! Susurul apei și ciripitul păsărilor, efecte binefăcătoare asupra sănătății.

Timpul petrecut în natură nu este benefic doar pentru starea noastră de bine, de bună dispoziție. Susurul unui râu, foșnetul copacilor, ciripitul păsărelelor sunt sunete care au beneficii și asupra performanțelor cognitive, a stresului, a durerii.

Potrivit unui studiu condus de Rachel Buxton, biolog în cadrul Universităţii Carleton din Canada și publicat luni în revista ştiinţifică PNAS, sunetele din natură au un efect vindecător asupra organismului nostru.

Te-ar mai interesa: HOROSCOP: Taurii sunt norocoșii zodiacului, leii s...

„Avem tendinţa de a examina mediul înconjurător acustic din punctul de vedere al poluării sonore şi al manierei în care acest lucru perturbă fauna şi flora. Mulţi dintre noi, biologii, sunt foarte interesaţi tocmai de un aspect contrariu: care sunt beneficiile unui mediu acustic natural?”, a explicat cercetătoarea, porivit AFP.

Studiu despre impactul sunetelor din natură asupra sănătății

Pentru început, cercetătoarea și echipa sa au trecut în revistă literatura dedicată acestui subiect. Astfel, au aflat că cercetările anterioare, în cea mai mare parte, au fost realizate în laborator sau într-un mediu spitalicesc, voluntarii fiind rugaţi să asculte diferite sunete.Dintr-un total de 36 de studii existente, şapte dintre acestea au examinat efectele asupra ritmului cardiac, tensiunii arteriale, durerii resimţite şi a stresului, pus în evidenţă de nivelul de cortizol. Restul cercetărilor au măsurat consecinţele asupra bunei dispoziţii sau a performanţelor cognitive.

Prin urmare, combinând toate efectele pozitive asupra grupurilor de participanţi expuşi la sunete din natură, cercetătorii au remarcat o ameliorare cu 184% a stării generale de sănătate.

  • Sunetele respective au determinat totodată o reducere cu 28% a nivelului de stres şi de disconfort.
  • Printre sunetele cu cel mai mare impact s-au numărat: susurul apei, urmat de trilurile păsărilor, apoi o combinaţie a acestora două.

Echipa de cercetători a analizat totodată înregistrări sonore realizate în 68 de parcuri naţionale americane în ultimii 15 ani, în 221 de locuri diferite.

Te-ar mai interesa: Nutriționist de la Harvard: „Acesta este pri...

Ieșiți în natură! Sunetele naturii, preferabile zgomotelor

Sunetele au fost clasificate astfel:

  • emise de oameni
  • de animale
  • de fenomene ale naturii (vânt, ploaie, apă…)

Sunetele produse de apă şi de păsări au putut fi ascultate în 23%, respectiv până la 42% din timp.

Parcurile cu cea mai bună calitate sonoră (numeroase sunete naturale şi puţine sunete emise de oameni) se află în Alaska, Hawaii şi în nord-vestul Statelor Unite.

Parcurile cele mai frecventate, însă, au fost cele cu un mediu sonor preponderent produs de oameni.

Te-ar mai interesa: Cum să pierzi grăsimea viscerală: două exerciții c...

„Avem dovezi că ascultarea sunetelor naturii şi a zgomotelor este în continuare mai benefică pentru sănătate decât dacă aţi asculta doar zgomote”, a mai spus Rachel Buxton.

Ce anume determină însă acest efect benefic? Nimeni nu ştie cu adevărat, însă cercetătoarea a formulat o ipoteză:

„Din punct de vedere evolutiv, un mediu acustic care conţine multe sunete naturale este un bun indicator al unui mediu sigur, ceea ce permite o odihnă psihică”, a mai spus Buxton.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă bei două beri. Medic: Între ze...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private