miercuri, iunie 29, 2022

Ce se întâmplă în corpul nostru când mâncăm mezeluri? Consumul frecvent poate genera decesul. Totuși, cercetătorii susțin că nu trebuie să renunţăm complet la consumul de mezeluri, ci să conştientizăm riscul la care ne expunem în momentul în care le includem în alimentaţia zilnică.

Dr. Radu Țincu: „Toată lumea mănâncă, dar nu trebuie să o facem zilnic”

Dr. Radu Țincu spune că „mezelurile fac un lucru rău în organism: oxidează fierul din hemoglobină și o parte din hemoglobină nu mai funcționează normal.

Te-ar mai interesa: Cei mai mari dușmani ai creierului. Vlad Ciurea: „...

Nu trebuie să abuzăm

„Nu încurajez consumul de mezeluri. De ani de zile nu mănânc mezeluri. Nu spun că trebuie eliminate complet din alimentație, dar este bine să nu mâncăm în fiecare zi. Nu trebuie să abuzăm de ele pentru că au nitrați”, a spus Radu Țincu la podcastul lui Cătălin Măruță.

Nitrații fac un lucru prost în organism

„Nitrații fac un lucru prost în organism, dincolo de efectele toxice pe termen lung. Mezelurile fac un lucru rău: oxidează fierul din hemoglobină și o parte din hemoglobină nu mai funcționează normal. În timp, se poate ajunge la o modificare a capacității de transport a oxigenului”, a explicat medicul.

Te-ar mai interesa: Iată ce PIETRE și CRISTALE ne ajută să slăbim...


Medicul recomandă mezelurile italienești și vinul roșu

„Nu zic că nu am mai mâncat deloc. Putem merge la restaurant să mâncăm niște mezeluri italienești. Toată lumea mănâncă și bea un vin roșu, dar nu trebuie să o facem zilnic”, a conchis medicul toxicolog Radu Țincu.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră carnea procesată a fi „orice tip de carne care a fost tratată, fermentată, afumată sau supusă altor procese pentru a-i îmbunătăți aroma și conservarea’.

Te-ar mai interesa: Atenție la căpușe! 14% din populația lumii s-a inf...

Prelucrarea cărnii prin adăugarea de condimente și fum poate provoca formarea de compuși chimici cancerigeni, incluzând compuși N-nitroză (NOC), hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) și amine aromatice heterociclice (HAA).

Un studiu publicat în 2017 de World Cancer Research Fund privind riscul de cancer colorectal a estimat că un consum ridicat de carne roșie procesată (50 de grame pe zi) crește riscul de apariție a acest neoplasm cu 16%.

Te-ar mai interesa: Medic: aceasta este cea mai întâlnită tulburare ca...

Cum alegi mezelurile?

Aspectul nu reprezintă un criteriu foarte exact, pentru că majoritatea mezelurilor conțin arome, E-uri, apa și coloranți, astfel încât aspectul acestora induce percepția prospețimii. În aceste condiții, trebuie să luam produsele și să le observam cu atenție.

Dacă produsul este lipicios, nu este recomandat în niciun caz pentru consum. Putem să mirosim mezelurile și astfel ne dăm seama dacă sunt proaspete. Un miros înțepător, nespecific sau ciudat ar trebuie să reprezinte un semn de alarmă pentru oricine, scrie Opiniatimișoarei.ro.

Te-ar mai interesa: Cancer pulmonar: Semnele precoce care trebuie să t...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private