Sari la conținut

Importanța antioxidanților pe timp de iarnă. Trebuie să știi asta

banane
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Combinatii periculoase dintre banane si anumite alimente

Importanța antioxidanților iarnă. Trebuie să știi asta. Antioxidanții reprezintă un complex de elemente nutritive – vitamine și minerale – și enzime, care reduc efectele toxice ale radicalilor liberi.

Antioxidanții împiedică oxidarea celulelor, care are loc sub influența factorilor externi, dar și din cauza îmbătrânirii. Antioxidanții fortifică sistemul imunitar, reduc riscul de cancer și previn apariția infecțiilor.

Iarna este mai greu să ne luăm cantitatea de antioxidanți din hrană, iar dr. Camelia Stancu a explicat la „Doctor de bine”, de la Pro TV, cum să ne luăm porția de antioxidanți și de unde.

Cele mai importante molecule antioxidante nu sunt în mâncare, ci se produc prin mișcare.

Antioxidanții. Sunt luați ușor în acest sezon din fructe de pădure congelate și sunt utili într-o dietă echilibrată. Echilibrat înseamnă divers, și cu puține prăjeli. Mâncarea prăjită e principala sursă de oxidanți pe care o aducem în organism.

„Cei care provin din surse naturale au o stabilitate redusă, se decompun și sunt metabolizați repede la nivel tubului digestiv, nu ajung în forma lor de molecule antioxidante la nivel de celulă”, a explicat dr. Camelia Stancu, Institulul de Biopatologie Celulară.

Dar la nivelul celulelor contează, pe lângă hrana diversă, să producem singuri molecule antioxidante. Se numesc HDL colesterol, colesterol bun și sunt produse în număr mare, prin mișcare.

Salvestrolii sunt tot substanțe active, utile, din plante, produse când acestea sunt atacate de virusuri, bacterii ori ciuperci. Salvestrolul este sintetizat în locul unde a avut loc atacul.

„Consumăm aceste substanțe din legume, fructe, ierburi. Ne luăm aport din aceste substanțe, dar dacă plantele sunt stropite cu pesticide, nu le vor mai produce, pentru că nu ar mai avea sens”, spune Iuliana Vasilache, farmacist.

Este un argument să consumăm vegetale din producția ecologică, dar și fructe ori legume în parioada de coacere. În sezonul rece, avem măceșele.

Plantele sunt mult mai susceptibile de a fi atacate de patogeni în perioada coacerii și atunci produc salvestroli, dar noi culegem fructele necoapte, apoi le ținem în depozite și să le vindem la raft perfecte, iar am pierdut o perioadă plină de salvestroli”, conchide farmacistul, potrivit stirileprotv.ro.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel