joi, august 11, 2022

Un stil de viață sănătos are la bază trei elemente principale: alimentația, odihna și exercițiile fizice. Importanța somnului pentru organism este nemărginită, întrucât este singurul moment din zi în care acesta se regenerează și își echilibrează funcțiile.

Un program de somn bine stabilit reduce riscul unor afecțiuni grave, stimulează sistemul imunitar și menține funcționarea normală a întregului organism. Fără acest element, organismul nostru ar ceda în fața solicitării și activităților de zi cu zi.

Te-ar mai interesa: Atenție, produse cancerigene! Le folosim zilnic...

Astfel, este foarte important să știi ce beneficii aduce organismului și cât timp este indicat să dormi în fiecare noapte.

Importanța somnului pentru organism și sănătate

Cori Grămescu, expert în nutriție și fitness, dezvăluie ce beneficii aduce odihna corespunzătoare și, de asemenea, care sunt consecințele atunci când nu ne odihnim suficient.

„Privarea de somn duce la o productivitate mai scăzută la locul de muncă și la un risc mai mare de mortalitate – o persoană care doarme în medie mai puțin de 6 ore pe noapte are un risc de mortalitate cu 13% mai mare decât cineva care doarme între 7 și 9 ore. Astfel, somnul este vital pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală, așa că nu ar trebui să-i neglijăm importanța.

Te-ar mai interesa: Boala pentru care nu există leac: Trebuie tratată ...

Somnul este cel care permite organismului să se repare și să fie apt pentru o altă zi:

Întărește sistemul imunitar: Un organism odihnit este mult mai puternic și se poate apară mai bine de infecții și răceli.

Crește capacitatea de concentrare: Somnul îți reîmprospătează creierul, facilitând învățarea și memoria: Studiile arată că atunci când permitem corpului nostru să se odihnească mai mult, acesta ne ajută creierul – cu memoria și concentrarea.

Ajută la reducerea stresului: Pentru majoritatea dintre noi, stresul a devenit un sentiment cu care am învățat să trăim. Chiar dacă stresul ne dăunează sănătății, este foarte greu să fim conștienți de el și să-i controlăm intensitatea doar cu puterea voinței. În acest caz, somnul poate fi unul dintre puținele remedii care pot lupta împotriva hormonilor de stres, deoarece îl ajută să se relaxeze peste noapte.

Te-ar mai interesa: Mare sărbătoare: Primul sfânt canonizat pe pământ ...

Te ajută să ai o stare de spirit mai bună: Lipsa somnului ne face să ne simțim morocănoși și agitați. Dacă ți-a lipsit vreodată un somn bun noaptea, știi efectele pe care aceasta le are asupra corpului și minții a doua zi. Toată lumea e de rahat, lumea este un loc îngrozitor și nimic nu funcționează în favoarea ta. Când suntem obosiți, tindem să reacționăm exagerat și să ne enervăm cu ușurință de orice. Un somn bun noaptea previne astfel de stări și ne menține calmi, controlați și rezonabili.

Te-ar mai interesa: Surprize, compromisuri… Ce prevăd astrele pe...

Stimulează fertilitatea: Somnul insuficient pe perioade lungi de timp poate conduce la probleme de fertilitate, prin reducerea secreției de hormoni de reproducere.

Te ajută să îți menții greutatea: Chiar dacă somnul nu te va face să slăbeșți, te va ajuta să reglezi hormonii care îți afectează pofta de mâncare”, scrie Cori Grămescu pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private