vineri, octombrie 7, 2022

Programul de somn este esențial pentru menținerea sănătății mintale, atestă un nou studiu. Anumite persoane sunt matinale, în timp ce câteva persoane se pot simți mult mai productive spre sfârșitul zilei. Deși acest lucru nu pare important, persoanele care respectă ritmul circadian sunt mai avantajate. Programul haotic de somn poate duce la dezvoltarea unor manifestări de ordin emoțional și mintal, precum anxietatea și depresia.

Te-ar mai interesa: Accident vascular cerebral: băutura care dublează ...

Atunci când ai un program de somn haotic poți deveni mai puțin creativ, mai absent, iar oboseala se resimte mult mai puternic. Organismul are nevoie de un program bine stabilit pentru a-și cunoaște prioritățile și pentru a funcționa corespunzător. În caz contrar, se pot dezvolta anumite tulburări emoționale și psihice.

Programul haotic de somn duce la apariția depresiei și anxietății

Potrivit CNN, un studiu al somnului realizat de UK Biobank Study, a centralizat datele a 85.000 de utilizatori de brățări interactive, folosite de aproape jumătate de milion de britanici. Cercetătorii au comparat informațiile despre programul de somn individual al subiecților cu notițele despre starea de spirit și cea emoțională.

Te-ar mai interesa: Ce poți lua ca să nu te mai constipi. Cele mai bun...

Din primele date s-a putut observa că persoanele cu un program de somn neuniform au fost mai predispuse la a experimenta stări de anxietate, episoade depresive și tristețe accentuată.

„Problemele de sănătate asociate cu un program de somn târziu în noapte vin din cauza faptului că majoritatea activităților sociale se desfășoară în timpul zilei și în urma nerespectării ritmului cicardian al corpului”, a explicat Kristen Knutson, specialist în somn și profesor de neurologie și medicină preventivă în cadrul Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Te-ar mai interesa: Tragedie în lumea filmului. Actriță celebră, diagn...

Care este programul recomandat de somn, în funcție de vârstă?

De câte ore de somn avem nevoie pe zi?
Conform informațiilor revizuite și republicate de National Sleep Foundation, durata minimă a somnului zilnic trebuie să fie de 7 ore. Iată numărul de ore pe categorii de vârstă:

  • Nou-născuți (0-3 luni): 14-17 ore/zi (anterior 12-18)
  • Sugari (4-11 luni): 12-15 ore (anterioar 14-15)
  • Copii mici (1-2 ani): 11-14 ore (anterior 12-14)
  • Preșcolari (3-5 ani): 10-13 ore (anterior 11-13)
  • Școlari (6-13 ani):  9-11 ore (anterior 10-11)
  • Adolescenți (14-17): 8-10 ore (anterior 8,5-9,5)
  • Tineri (18-25): 7-9 ore (categorie nou introdusă în studii)
  • Adulți (26-64): 7-9 ore
  • Vârstnici (65+): 7-8 ore (categorie nou introdusă)

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private