Sari la conținut

„Împreună pentru un aer mai curat”, campanie de informare lansată de INSP

Poluare
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Campania, derulată de INSP și DSP-urile din țară, urmărește informarea și creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele poluării aerului cu pulberi în suspensie asupra sănătății oamenilor.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) anunță inițierea campaniei de informare „Stop poluării aerului! Împreună pentru un aer mai curat”, care se va derula pe tot parcursul lunii august, prin intermediul specialiștilor din toate Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din țară.

„Oamenii trebuie să cunoască riscurile pentru sănătate cauzate de poluarea aerului și să ia măsuri pentru a-și scădea expunerea individuală și a oamenilor din comunitate precum: reducerea activității în aer liber la momentele și în zonele cu trafic intens, limitarea timpului petrecut în anumite puncte de trafic aglomerat, limitarea folosirii autoturismului personal, evitarea arderii deșeurilor”, transmite INSP într-un comunicat.

 

România ocupă locul 45 în lume și locul 8 la nivel european în ceea ce privește rata de mortalitate cauzată de poluare în general, anual înregistrându-se aproximativ 15.000 de decese din cauza poluării aerului.

Pericolul poluării cu particule în suspensie

Particulele în suspensie (PM), Ozonul format la nivelul solului (O3) și Dioxidul de azot (NO2) sunt poluanții din aer care pot afecta sănătatea. Particulele în suspensie sunt un amestec din particule solide și picături de lichid de mărimi diferite, iar cele care au dimensiunea mai mică de 10 microni pot pătrunde în plămâni și provoacă probleme grave de sănătate.

Cea mai nocivă expunere la particule în suspensie este expunerea pe termen lung la particule fine (PM2.5). În anul 2020, acest tip de poluare a fost responsabilă de peste 230.000 de decese premature în UE, iar costurile pentru sănătate generate s-au ridicat la sute de miliarde de euro.

Ținând cont de faptul că aerul curat este esențial pentru sănătatea oamenilor și a ecosistemelor, cât și de noile norme propuse de Comisia Europeană în 2022, în cadrul Pactului Verde European, privind reducerea cu peste 75% în următorii zece ani a numărului deceselor cauzate de nivelurile crescute ale pulberilor fine în suspensie (PM2.5) – principalul factor poluant al aerului, campania din acest an urmărește informarea și creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele poluării aerului cu pulberi în suspensie asupra sănătății oamenilor, atât în rândul populației (în special copii, vârstnici, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii și cardiovasculare), cât și a autorităților.

Cele mai importante surse de poluare a aerului la nivel global sunt industria și furnizarea de energie, mijloacele de transport care folosesc combustibili poluanți, managementul deșeurilor, praful, activitățile agricole și încălzirea locuințelor folosind combustibili fosili.

Pentru a avea un aer curat, sigur pentru sănătate, este nevoie de acțiuni comune ale populației, autorităților, comunităților de la nivel local, până la nivel internațional, se subliniază în comunicatul INSP.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), depășirea nivelurilor recomandate pentru calitatea aerului se asociază cu riscuri pentru sănătate, particulele în suspensie fiind asociate cu bolile și decesele provocate de boli cardiace sau pulmonare.

„Pe termen scurt, efectele expunerii la aer poluat sunt tuse, dispnee, durere în piept, iritarea ochilor”, iar pe termen lung, „diminuarea funcției pulmonare, dezvoltarea bolilor respiratorii mai ales la copii, agravarea bolilor pulmonare existente la adulți și mai ales la persoanele în vârstă, decesul prematur la persoane cu boli pulmonare.

Expunerea la aer poluat în timpul sarcinii are impact și asupra sănătății fătului, putând determina greutate mică la naștere și naștere prematură”, transmite INSP.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.