Sari la conținut

Imunitate împotriva COVID. Diferența dintre imunitatea obținută după infectare și imunitatea obținută prin vaccinare

imunitate împotriva COVID
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ultimele studii arată că persoanele care au trecut deja prin boală dezvoltă mai mulți anticorpi decât persoanele care nu au fost infectate. Persoanele care au avut Covid-19 și s-au vaccinat cu o singură doză de vaccin anti-COVID au obținut mai mulți anticorpi, față de persoanele care s-a vaccinat cu ambele doze.

Încă de la începutul pandemiei, specialiștii au încercat să determine care este diferența dintre imunitatea obținută în mod natural, post-COVID, și cea obținută artificial, prin vaccinare. În urma studiilor, au constatat că persoanele care au trecut prin boală dezvoltă mai mulți anticorpi după o singură doză de vaccin.

De asemenea, s-a constat că nivelul de anticorpi obținuți în mod natural se diminuează mai repede, față de nivelul obținut prin vaccinare, care se menține pentru o perioadă mai lungă.

Imunitate împotriva COVID – diferențele dintre imunitatea naturală și cea obținută prin vaccinare

„În urma infecției naturale cu virus, tipul de imunitate este un tip complex. Deci, cu alte cuvinte, există și o activare a celulelor de tip T, de exemplu, dar există și o mai mare diversitate a anticorpilor pe care organismul îi dezvoltă față de virus. Organismul dezvoltă anticorpi față de mai multe porțiuni ale virusului, nu doar față de proteina Spike, care, sigur, e cea mai importantă.

Pe de altă parte, în cazul vaccinării, dezvoltarea anticorpilor împotriva proteinei Spike – și acolo putem să vorbim despre o diversitate mare, pentru că și proteina Spike are mai multe fragmente, unele de interes mai mare decât altele, așa numiții anticorpi neutralizanți, sunt acei anticorpi care vizează porțiunea din proteină Spike cu care virusul se așează de receptori de exemplu.

De aceea este o diferență între titrul, nivelul de anticorpi obținut prin vaccinare împotriva proteinei Spike și titrul de anticorpi neutralizanți, pot să fie două lucruri diferite.

Dar din punct de vedere al cuantificării anticorpilor și a relației dintre această cuantificare și ce ar  trebui să facem noi o dată ce ne determinăm anticorpii, fie că se întâmplă acest lucru post-infecție, fie că se întâmplă post-vaccinare, încă nu putem să vorbim despre o corelație sau despre o conduită foarte, foarte clară.

Prezența anticorpilor arată fie că persoana respectivă a trecut prin infecție, fie că s-a vaccinat și a dezvoltat un răspuns imun, vom vedea în perioada următoare din ce în ce mai multe astfel de date, se vor strânge și vom avea parte şi de o standardizare. Și acum, dacă nu uităm în buletinele de analiză pentru diverse tipuri de anticorpi, o să constatăm că diferă de la un tip de aparat la altul, de la o unitate de măsură la alta și nici interpretările nu sunt unitare în momentul ăsta”, a explicat  președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă, potrivit Rador.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel