luni, septembrie 26, 2022

La debutul campaniilor de vaccinare anti-COVID s-a analizat siguranța vaccinului în timpul sarcinii. În urma studiilor s-a constatat că vaccinurile sunt complet sigure și recomandate pentru viitoarele mămici. 

Vaccinurile anti-COVID nu sunt benefice numai pentru mame, ci și pentru făt. Acestea sunt chiar recomandate în timpul sarcinii, protejând mama și copilul de boală.

Anticorpii ajung la făt prin alăptare și prin transferul transplancentar.

Te-ar mai interesa: Durerea de dinți semnalează carii instalate și net...

Vaccinurile anti-COVID, recomandate în sarcină

Neonatologul Simona Vlădăreanu a oferit la Antena 3 mai multe detalii despre vaccinarea anti-COVID în timpul sarcinii.

„Vaccinarea gravidei este un element extrem de important în protejarea atât a mamei, cât şi a fătului faţă de această infecţie cu SARS-CoV-2. Este important să se vaccineze pe perioada sarcinii, întrucât după încheierea schemei de vaccinare este nevoie de câteva săptămâni pentru ca titrul de anticorpi să ajungă la un nivel de protecţie, pentru ca apoi aceşti anticorpi să ajungă şi la făt.

Transferul acesta transplacentar s-a dovedit în multe studii şi s-a constatat că este mai bine ca momentul iniţierii schemei de vaccinare să fie în trimetrul doi, începutul trimestrului trei, tocmai pentru a asigura acest nivel de protecţie.

Te-ar mai interesa: Declarații șocante! Dr. Streinu-Cercel rupe tăcere...

Sistemul imunitar al nou născutului este imatur şi este foarte vulnerabil la orice agent patogen din mediul extern şi de aceea are nevoie de aceşti anticorpi tranferaţi care vor fi asiguraţi prin alăptare”, a spus dr. Simona Vlădăreanu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, la Antena 3.

Care sunt vaccinurile anti-COVID recomandate pentru gravide?

„În principiu, trebuie să ne gândim să nu fie vaccinuri cu virusuri vii sau antenuate. Pfizer, Moderna şi Johnson sunt extrem de sigure. Studiile ne-au arătat  că femeia gravidă este, prin sistemul imunitar modificat pe durata sarcinii, este totuşi mai vulnerabilă la a contracta această infecţii. Recomandăm această vaccinare pe durata sarcinii, pentru că beneficiile sunt duble atât la mamei, cât şi la făt”, a adăugat medicul.

Te-ar mai interesa: Vrei să te asculte Dumnezeu? Pr. Sofian Boghiu: Ți...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private