joi, ianuarie 27, 2022

Vaccinarea copiilor este la fel de importantă precum vaccinarea adulților, susțin experții în sănătate. Mulți copii pot beneficia în urma protecției anti-COVID, mai ales în timp ce varianta Delta se răspândește rapid.

Este cunoscut faptul că varianta Delta afectează inclsiv copiii și tinerii de toate vârstele. În valurile precedente, majoritatea copiilor erau asimptomatici.

Astfel, vaccinul este esențial și în cazul copiilor, mai ales în cazul celor care au un risc crescut de a dezvolta forme severe de boală.

Te-ar mai interesa: Dieta Andreei Marin. Cum a slăbit în două săptămân...

De fapt, vaccinul este recomandat, pentru această grupă de vârstă, numai în cazul copiilor cu anumite afecțiuni preexistente.

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea copiilor

Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România, a oferit mai multe detalii despre vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, la RRA.

„În sensul în care noi, într-adevăr, ne aşteptăm ca la jumăttaea lunii decembrie, Agenţia Europeană a Medicamentului să facă recomandarea de autorizare a vaccinului de la compania BioNTech-Pfizer pentru această grupă de vârstă 5-11 ani.

Vedem că sunt ţări precum Austria, de pildă, care decide să înceapă mai repede vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani decât momentul la care se aşteaptă autorizarea din partea Agenţiei Europene a Medicamentului.

Te-ar mai interesa: Vestea momentului despre Omicron. Arafat: Este o s...

Este categoric ferm recomandată acelor copii care au afecţiuni cronice, afecţiuni care nu fac altceva decât să crească riscul de a face o formă gravă de COVID-19, care poate să evolueze în anumite cazuri chiar către deces şi aici vorbim de obezitate.

Vorbim de obezitate, vorbim de acei copii care au peste greutatea normală şi care, cu siguranţă, sunt extrem de vulnerabili din punct de vedere al comportamentului răspunsului imun faţă de această infecţie.

Te-ar mai interesa: Ce investigații se fac pentru plămâni și când sunt...

Sunt copii care pot avea diabet zaharat, care pot avea boli cronice renale, lăsând la o parte afecţiunile onco-hematologice – leucemiile, limfoamele -, alte tipuri de afecţiuni neurologice, neuropsihiatrice, malformaţii. Sindromul Down creşte de zece ori riscul de deces în caz de COVID-19. Şi atunci aici avem cât se poate de clar recomandarea fermă, neîntârziată de a face, de a administra vaccinuri împotriva COVID-19.

Te-ar mai interesa: Medic oncolog: Nu renunțarea la carne, ci aceste o...

Categoric, şi pentru celelalte categorii de copii din aceeaşi grupă de vârstă se recomandă vaccinarea, dar eu am vrut, şi subliniez încă o dată, este importanţa vitală pentru aceşti copii, care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice, să fie protejaţi prin vaccinare, să fie protejaţi în sensul în care să reducem riscul să facă o formă gravă, să reducem riscul să se infecteze.

Te-ar mai interesa: Povestea băiețelului care s-a născut cu o inimă în...

Acest risc nu poate să fie redus la zero, dar este mult diminuat şi din datele pe care le avem la dispoziţie, peste 90… aproape 91% a fost eficacitatea dovedită în studii clinice a vaccinului de la compania BioNTech-Pfizer faţă de boala simptomatică, faţă de acele cazuri de COVID care aveau simptome şi care erau confirmate cu teste de laborator, prin teste de tip PCR.

Deci asta arată o eficacitate înaltă, cu unprofil de siguranţă foarte bun, pentru că vorbim de fapt de o treime din doza care se foloseşte în moemntul de faţă pentru grupa de vârstă de peste 12 ani şi la adulţi. /…/”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private