Sari la conținut

Imunizarea copiilor. De ce medicii recomandă administrarea serului și în cazul tinerilor?

Imunizarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani a început, în România, pe 2 iunie. De la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID pentru copii, aproximativ 15.000 de tineri au primit schema completă de vaccinare. În ciuda reticenței, medicii recomandă vaccinarea și la aceste grupe de vârstă.

Medicii consideră că vaccinarea anti-COVID este importantă și în cazul copiilor. Deși majoritatea dezvoltă forme ușoare sau asimptomatice, există anumite situații în care copiii pot dezvolta, de asemenea, forme mai severe de boală.

Astfel, specialiștii recomandă ca vaccinarea să fie efectuată și la tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

Imunizarea copiilor, o etapă importantă în combaterea pandemiei

Datele Agenției Europene a Medicamentului arată, potrivit studiilor clinice, un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bună pentru vaccinul Pfizer-BioNTech pentru această categorie de vârstă, comunică RRA, citat de Rador.

Specialiștii recomandă vaccinarea copiilor împotriva COVID-19, întrucât și aceștia prezintă risc potențial de infecție.

„Şi copiii prezintă un risc potențial de a dezvolta infecția cu SARS-CoV-2,  chiar dacă majoritatea cazurilor sunt asimptomatice sau ușoare. Totuși, au fost înregistrate și cazuri de sindrom inflamator multiplu sever la copil ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2.

Studiile care au fost făcute pentru a demonstra imunogenitatea și siguranța vaccinului la această categorie de vârstă, până la momentul autorizării, au adus argumente că vaccinul dă o imunitate de 100% și sunt publicate rezultatele acestui studiu pe care s-a bazat autorizarea, iar în momentul de față, exact ca și în cazul adulților, sigur că se urmăreşte în timp să se înregistreze toate situațiile sau toate circumstanțele care sunt legate de copiii vaccinaţi la această categorie de vârstă.

Oricum, el este recomandat pe de o parte pentru ca aceşti copii să nu dezvolte infecția cu SARS-CoV-2, pentru că pot să apară rar, dar pot să apară forme cu gravitate mai mare decât ușoară sau medie, iar pe de alta parte copiii infectați pot transmite virusul și în această circumstanță, gândindu-ne la ținta de asigurare a imunității colective, sigur că și copiii fac parte din comunitate și au importanţă în asigurarea acestei imunități colective”, susține președintele Societății Române de Epidemiologie, profesor doctor Doina Azoicăi.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel