Sari la conținut

Imunizarea va deveni obligatorie? Raed Arafat: „Este arma pe care o avem la îndemână acum”

La nivel mondial, mai multe state discută impunerea vaccinării pentru toată populația, nu numai în anumite circumstanțe și profesii. Această decizie ar putea facilita oprirea pandemiei și limitarea răspândirii coronavirusului. Care este posibilitatea ca imunizarea să devină obligatorie, în România?

Până acum, autoritățile au făcut eforturi mari pentru a stimula campania de vaccinare anti-COVID. În ultimele zile, numărul persoanelor care aleg vaccinul anti-COVID crește ușor, deoarece oamenii au înțeles ce pericol implică varianta Delta.

Cu toate acestea, experții susțin că nu avem o imunitate colectivă favorabilă, încă. Astfel, este posibil ca vaccinarea să devină obligatorie pentru a fi protejați în cazul unui nou val al pandemiei.

Imunizarea va deveni obligatorie?

„Nu. Deci, de obligativitate nu s-a vorbit. Ştiţi bine că nu se discută şi au fost mai multe declaraţii care s-au dat, că nu se pune problema de a obliga populaţia să se vaccineze. Procesul merge, în ultima perioadă, mai lent, mai puţină lume vine la vaccinare şi – repet – este arma pe care o avem la îndemână acum. Dacă ne vaccinăm, atunci reuşim să controlăm situaţia mult mai bine. Chiar dacă creşte numărul cazurilor, nu va fi creştere pe partea de cazuri critice şi de terapie intensivă. Deci asta va rămâne, totuși, soluția pe care o recomandăm”, a declarat Raed Arafat, potrivit Rador.

Valul 4, inevitabil? Cum ne putem proteja?

„Încă putem face, să ne protejăm facem mai multe, deci noi știm foarte bine şi am explicat de mai multe ori, și toate studiile arată acest lucru, că dacă ne vaccinăm atunci şansa de a face forma gravă, şansa de a trebui să intri în spital chiar dacă te infectezi cu varianta Delta, să spunem, este mult, mult, mult mai mică, dar şi şansa să te infectezi este mult, mult, mult mai mică. Adică noi avem arma la îndemână şi arma asta este vaccinul. Şi, bineînţeles, respectarea măsurilor de sănătate publică care au fost recomandate tot timpul şi aici măsura de bază rămâne masca în spaţiile închise.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.