sâmbătă, aprilie 1, 2023

Reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, medicilor, industriei farmaceutice și autorităților din domeniul sănătățiii s-au reunit la data de 12 iunie, în cadrul unei mese rotunde, organizată la Palatul Parlamentului, sub egida Comisiei pentru Sănătate Publică a Senatului României, pentru a discuta despre imunoterapiile oncologice.

Cu această ocazie, a fost propusă o declarație de principii privind accesul sustenabil al pacienților români la imunoterapiile oncologice.

Te-ar mai interesa: Avertismentul unui chirurg oncolog: aceste 4 simpt...

Petre Sim, pacient cu cancer pulmonar și Cezar Irimia, presedinte FACB

Imunoterapia oncologică reprezintă cea mai nouă și promițătoare inovație în lupta împotriva cancerului, la nivel mondial. Spre deosebire de terapiile tradiționale, care țintesc direct tumora, imunoterapia funcționează prin întărirea sistemului imunitar pentru a-l ajuta să combată eficient cancerul.

Întrucât imunoterapiile oncologice țintesc sistemul imunitar, acestea au potențialul de a acționa asupra oricărui cancer care depinde de mecanismele sistemului imunitar.

Imunoterapii oncologice au fost deja aprobate și sunt disponibile în Uniunea Europeană pentru tratarea pacienților cu melanom local avansat sau metastatic, cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici, cancerul de vezică urinară.

Te-ar mai interesa: Medic: acestea sunt 5 semne cheie ale demenței „de...

În prezent, mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice sunt studiate, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer.

„Pentru pacienți fiecare nouă inovație este o șansa în plus la viață, iar imunoterapia oncologică estecea mai importantă descoperire din ultimii 20 de ani în tratarea cancerului.

De aceea este deosebit de importantă colaborarea cu autoritățile publice din domeniul sănătății și doresc să salut pe această cale pașii importanți făcuți în ultima vreme pentru facilitarea accesului pacienților români la inovația în medicină.”, spune Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Te-ar mai interesa: Cum îți poți da seama că cineva ți-a făcut farmece...

„Cercetarea în domeniul imuno-oncologiei a luat un avânt extraordinar, avem în fiecare zi noi terapii și studii promițătoare. Cel mai important aspect de menționat însă este că aceste terapii pot crește dramatic supraviețuirea pacienților cu anumite forme de cancer, de la câteva luni la câțiva ani, cu efecte secundare minime ceea ce este un beneficiu incalculabil pentru pacienți.”, spune Dr. Polixenia Iorga, medic primar oncolog.

Te-ar mai interesa: Darurile runelor pentru săptămâna 3-9 aprilie 2023...

Declarație de principii

-In tratamentul cancerului, imunoterapiile funcționează diferit fata de tratamentele citostatice standard.

-Întrucât imunoterapiile oncologice țintesc sistemul imunitar al pacientului, acestea au potențialul de a acționa asupra oricărui tip de cancer.

-În prezent, mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice sunt studiate, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer.

Te-ar mai interesa: Peste 200 de copii s-au vindecat de hapatita C cu ...

-Pacienții români au nevoie de un acces sustenabil la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite și compensate, încheierea cu celeritate a contractelor cost-volum și publicarea rapidă a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii.

Important de reținut despre imunoterapiile oncologice

-Imunoterapiile oncologice utilizează sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva cancerului

-Acestea au potențialul de a oferi supraviețuire pe termen lung multor pacienți cu forme de cancer în fază avansată ale căror opțiuni au fost anterior foarte limitate

-Aceste terapii învață sistemul imunitar să se adapteze la evoluția în timp a cancerului, conferindu-i memorie imună

-Efectele adverse sunt diferite față de terapiile standard

În viitorul apropiat, specialiștii se așteaptă ca imunoterapia oncologica să ocupe un rol principal și de sine stătător în planul de tratament al mai multor forme de cancer, în timp ce chimioterapia, radioterapia și terapiile țintite vor rămâne în plan secundar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private