Sari la conținut

În ce constă terapia “vampir”, tratamentul revoluționar de reîntinerire a pielii

 Făcută cunoscută în toată lumea de Kim Kardashian și alte celebrități de la Hollywood îndrăgostite de efectele ei miraculoase, terapia “vampir” sau PRP (Platelet rich plasmă) este o procedura regenerativă revoluționară, care constă în recoltarea, centrifugarea și reinjectarea sângelui pacientului în piele.

Domnul doctor Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog, a explicat în ce constă acest tratament, ce imperfecțiuni de ordin estetic poate rezolva și dacă prezintă sau nu riscuri.

Folosită inițial în chirurgia ortopedică, terapia PRP are la bază peste 30 de ani de studii și literatură clinică care îi susțin și demonstrează eficacitatea. Tehnica a fost împrumutată în industria de chirurgie cosmetică datorită rezultatelor deosebite obținute în cazurile în care se dorește reducerea modificărilor pielii cauzate de îmbătrânire, reducerea efectelor îmbătrânirii cauzate de expunerea la soare, ameliorarea cicatricilor cauzate de acnee sau chiar ameliorarea celulitei.

În ce constă procedura

Tratamentul implică extragerea trombocitelor din sângele pacientului, pentru a le injecta ulterior în zonele cu probleme ale pielii.

“Terapia “vampir” sau PRP constă în microinjectii multiple a unui amestec de plasmă proprie pacientului, obținută prin recoltarea de sânge venos care este prelucrat în eprubete speciale. Sângele este centrifugat, iar plasma împreună cu plachetele sangvine sunt izolate și extrase pentru tratament. Plachetele sau trombocitele au rolul de a stimula procese fiziologice, cum ar fi producția de colagen, factori de creștere a părului, și totodată îmbunătățesc microvascularizația și dau semnale regeneratoare celulor și țesuturilor din zonele injectate”, explică medicul.

“Injectarea se poate face foarte superficial, imediat sub epiderm sau în dermul profund, în funcție de efectul pe care dorim să îl obținem și indicația terapeutică. Procedura este însoțită de disconfort minim, ușoară durere la injectare, ameliorată prin aplicarea de crema anestezică înainte de procedură. Pacienții își pot relua activitățile imediat sau la scurt timp după procedură”, adaugă specialistul dermatolog.

Ca urmare a tratamentului se observă îmbunătățirea hidratării, elasticității, fermității și texturii pielii, precum și ameliorarea ridurilor fine și reducerea hiperpigmentarii prin stimularea producției de acid hialuronic și colagen.

Pentru a obține rezultate vizibile, persoanelor de peste 40 de ani le sunt recomandate trei ședințe de tratament la distanță între patru și șase săptămâni unele de altele, în timp ce persoanele sub această vârstă pot vedea rezultatele dorite după doar o ședință.

Recuperare post tratament

Tratamentul PRP durează aproximativ o oră și jumătate și ulterior necesită puțin timp de recuperare, efectele secundare post-tratament fiind minore.

“Este posibil să apară roșeața și o anumită sensibilitate în prima zi după procedură, precum și câteva vânătăi minore. Roșeața va dispărea până a doua zi. Rar pot apărea cazuri de umflare ușoară a zonei tratate, uneori descuamare a pielii, însă aceste efecte vor dispărea în douăzeci și patru până la patruzeci și opt de ore”, explică medicul.

Contraindicații

Fiind un tratament injectabil care utilizează sângele propriu al pacientului, nu există riscuri de reacții alergice. Metoda este una sigură, nu este alergenică și are efectul unui biostimulant natural. Cu toate acestea, tratamentele PRP nu sunt recomandate persoanelor care suferă de epilepsie, celor care prezintă reacții alergice la anticoagulanți (citratul de sodiu) sau care se confruntă cu boli infecțioase acute. PRP nu este recomandat fumătorilor datorită activității scăzute a trombocitelor la acești pacienți.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel