marți, august 9, 2022

Varianta BA.2.75 – supranumită „Centaurus” – a fost detectată, pentru prima dată, în India la începutul lunii mai. Aici numărul cazurilor a crescut de atunci abrupt – şi aparent mai rapid decât cele ale variantei extrem de transmisibile BA.5. 

De atunci, cazurile de BA.2.75 au fost detectate şi în alte 10 ţări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania şi Canada, potrivit The Guardian. 

Te-ar mai interesa: Ce probleme se pot rezolva prin hipnoză: Poți culc...

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat-o „variantă aflată în monitorizare” la 7 iulie, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă, dar dovezile sunt slabe.

Virusologii recunosc că nu pot ține pasul cu evoluția virusului

De asemenea , Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) monitorizează îndeaproape noua variantă, dar că nu există încă suficiente mostre pentru a evalua severitatea acesteia.

„Nu sunt atât mutaţiile exacte, ci mai mult numărul/combinaţia”, a spus dr. Tom Peacock, virolog la Imperial College London, care a fost primul care a identificat Omicron ca o potenţială îngrijorare în noiembrie 2021. „Este greu de prezis efectul atâtor mutaţii care apar împreună”.

Te-ar mai interesa: Previziunea care îngheață România: „Vom avem...

Apariția aceste noi subvariante e încă o dovadă a capacității impresionante a virusului de a suferi modificări ale proteinei spike – partea pe care o folosește pentru a infecta celulele și pe care se bazează majoritatea vaccinurilor Covid.

„Anul trecut pe vremea aceasta, mulți erau convinși că Delta reprezenta un apogeu evolutiv pentru virus, dar apariția tulpinei Omicron și creșterea vastă a variabilității și a evazivității anticorpilor este un semn că nu putem, ca populație, să urmăm un plan asemănător gripei pentru a menține ritmul evoluției virale”, a spus dr. Stephen Griffin, virolog la Universitatea din Leeds.

Te-ar mai interesa: Senzația de greață și durerea în partea superioară...

În plus, pe lângă vaccinare, planurile pe termen lung ar trebui să includă măsuri agnostice pentru variante pentru a preveni infecțiile și reinfecțiile. „Acest lucru include crearea de medii rezistente la infecții prin ventilație îmbunătățită, filtrare sau sterilizare a aerului din interior, tetare și perioade de izolare adecvate și susținute care vor reduce efectiv transmisia în curs”, a adăugat medicul.

Te-ar mai interesa: Horoscop: Capricorni, vă așteaptă o zi cu „scântei...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private