Sari la conținut

Cercetător în imunologie la Oxford: Cum ne ferim de subvarianta Centaurs?

Centaurs, cea mai nouă tulpină a variantei Omicron, supranumită și subvarianta BA.2.75, are o rată de infecțiositate mai mare, dar manifestă simptome moderate.

Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, a declarat pentru news.ro că cei mai afectați de această subvariantî sunt cei care au și alte afecțiuni. Potrivit specialistului, subvarianta Centaurs poate ocoli imunitatea dată de vaccin, dar cu toate acestea vaccinul este foarte important pentru că ne protejează de o formă severă a bolii.

„Această varianta a fost depistată, este important, în creştere, în numeroase părţi ale lumii şi este supranumită în momentul de faţă Centaurus. Nu este altceva decât o subvariantă a tulpinii Omicron, iar numărul de cazuri în creştere este un indicativ foarte puternic pentru faptul că această tulpină ar fi mai infecţioasă. Cercetătorii care s-au axat pe studierea acestei variante au specificat şi faptul că deocamdată nu avem destule secvenţieri ale acestei tulpini pentru a determina cu exactitate influenţele sale, atât asupra sistemului imunitar cât şi cele din perspectivă epidemiologcă, dar datele actuale le arată acest fapt îngrijorător, şi anume că ar putea fi mai infecţioasă, tocmai pentru că sunt multe cazuri”, a explicat cercetătorul în imunologie.

Citeste si:

Potrivit expertului în imunologie, nu există pentru moment informații despre forme severe ale Centaurs, semn ca Omicron a fost mai blând decât varianta Delta.

„Trebuie să ţinem cont în primul rând de faptul că la momentul de faţă există o expunere a populaţiei destul de mare, atât prin vaccinare şi prin infecţie, dar şi prin combinaţia dintre cele două, pentru că mulţi oameni care au avut vaccinul au făcut forme uşoare ale bolii.

Deci din această perspectivă este totuşi un motiv de a nu ne îngrijora prea tare, vedem până la urmă că aceste mutaţii se acumulează cu timpul, că apar aceste noi subvariante care într-adevăr sunt capabile să evite răspunsul nostru imunitar, atât prin vaccinare cât şi prin anticorpi, deci din această perspectivă noi ne îngrijorăm la momentul de faţă.

Deocamdată, măsurile de prevenţie şi control rămân aceleaşi, până la urmă trebuie să ne gândim că, în pofida faptului că aceste tulpini s-au schimbat cu timpul, vaccinurile încă au rămas capabile de a preveni forme severe ale bolii şi practic să facă această diferenţă între o formă uşoară spre medie cu o formă severă a bolii şi chiar în formele severe ale bolii vaccinurile au salvat milioane şi milioane de vieţi.

Deci, din această perspectivă, strategia de prevenţie rămâne vaccinarea, acum se pot face şi aceste boostere pentru a spori imunitatea organismului nostru”, a mai declarat Ştefan Dascălu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.