Dieta Montignac este o dietă care promite și chiar reușește ca o persoană să ajungă la silueta mult dorită în mai puţin de două luni. Cura este împărţită în două etape: pierderea în greutate şi menţinerea greutăţii dobândite.
Michel Montignac clasifică alimentele în funcție de indicele lor glicemic (IG). Acesta măsoară capacitatea unor glucide de a crește nivelul glicemiei.
Practic, dieta Montignac este o dietă bazată pe consumul de alimente cu indice glicemic mic, ceea ce oferă o scădere rapidă în greutate. Foarte important în această dietă este menținerea noii greutăți. Aceasta este posibilă numai dacă sunt respectate în continuare recomandările dietei, câștigul ponderal secundar fiind realizat în principal prin acumularea de grăsime.
Iniţiatorul acesteia, Michel Montignac, a clasificat alimentele în funcţie de indicele lor glicemic (IG). Acesta considera că pentru a scăpa de surplusul de kilograme, la o masă trebuie să alegem alimente cu un indice glicemic cât mai scăzut şi să eliminăm produsele cu un indice glicemic mare.
Există mai multe clasificări ale indicilor glicemici. Montignac îi împarte în trei categorii:
- IG scăzut, mai mic sau egal cu 35;
- IG mediu, cuprins între 35 şi 50;
- IG ridicat, mai mare de 50.
Principiul acestei diete este acela că stimularea secreției de insulină prin creșterea glicemiei după consum de alimente cu indice glicemic mare duce la creșterea ponderală prin acumulare de grăsimi – insulina fiind un hormon anabolizant.
Nu sunt permise combinațiile dintre glucide și lipide la aceeași masă, fiind recomandată o pauză de 3 ore după o masă cu glucide, cu lipide, înainte de a se consuma glucide. De asemenea, nu este voie să se sară peste vreo masă.
Cuprinde 2 etape:
Faza 1: în care se slăbește, în care se consumă mese proteino-glucidice sau proteino-lipidice, fiind permise alimente cu indice glicemic sub 50.
Fază 2: cea de menținere a dietei este esențială. Important este să se evite excesele alimentare, mai ales cele din categoria alimentelor cu indice glicemic mare.
Avantajele și dezavantajele acestei diete:
Se obține o scădere în greutate, menținerea fiind posibilă dacă sunt respectate în continuare recomandările dietei.
Este foarte ușor de urmat, mai ales dacă îți place carnea și grăsimile.
Un singur dezavantaj major are și anume, menținerea noi greutăți dorite este foarte dificilă, mai ales în lipsa respectării regulilor dietei. De asemenea, există riscul e apariție al constipație deoarece dietă are un aport mare de proteine. Medicii spun că cei care au hiperuricemie și gută nu au voie să urmeze această dietă.