duminică, octombrie 24, 2021

Numărul infectărilor crește treptat în România, cu diferențe substanțiale de la săptămână la săptămână. Acest lucru este declanșat de răspândirea rapidă a variantei Delta, susțin experții în sănătate, care a devenit dominantă.

În acest sens, specialiștii încurajează vaccinarea, în număr cât mai mare, pentru a evita riscurile asociate unui nou val.

O situație epidemiologică nefavorabilă poate aduce înapoi anumite restricții. Aceasta este teama principală a românilor, atunci când ne referim la evoluția pandemiei în România.

Deși campania de vaccinare a avut rezultate uimitoare la început, aceasta are un ritm mult prea lent pentru a asigura o protecție sporită.

Astfe, pentru a evita efectele negative ale unui nou val, care se face deja simțit în țara noastră, specialiștii încurajează toți românii să se vaccineze

cu schema completă, pentru o protecție cât mai mare împotriva variantei Delta.

Se vor impune alte restricții?

Restricțiile anti-COVID au rolul de a limita răspândirea rapidă a variantei Delta, care prezintă o contagiozitate extrem de crescută. Ce va urma, din acest punct de vedere, în România?

Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România, face precizări în privința restricțiilor și implementării acestora în viitorul apropiat.

„Nu. În momentul acesta nu e cazul și, repet și subliniez, este important să respectăm ce avem acum și să avem

încredere în autorități, pentru că toate demersurile sunt, până la urmă, în beneficiul sănătății publice și în beneficiul sănătății fiecărei persoane. Dacă alegem să ne vaccinăm și să respectăm măsurile de prevenție pe cât posibil, cred că situația epidemiologică va fi una pe care o putem gestiona foarte bine în perioada următoare. Dacă, în schimb, nu facem nimic din toate acestea, evident că situația nu are cum să fie bună de la sine.

Eu cred, așa cum am menționat deja, este foarte important ca aceste măsuri pe care astăzi le avem active să le respectăm mai bine înainte de a ne dori alt

tip de măsuri cu caracter restrictiv, adică haideți să facem acum ce putem face cât se poate de bine și ulterior vom vedea dacă într-adevăr mai avem nevoie și de alte măsuri.

Situația epidemiologică, repet, este una bună la acest moment dacă ne uităm la numărul absolut de cazuri, dar dacă ne uităm la tendința de evoluție, toate datele ne arată că vom înregistra o creștere progresivă în perioada următoare. Şi acest lucru putem să-l evităm, putem să evităm decese, putem să evităm spitalizări vaccinându-ne într-un număr cât mai mare, în mod deosebit, repet, cei mai vulnerabili dintre noi”, declară

medicul Valeriu Gheorghiță, potrivit Rador.

Ultimele stiri