marți, aprilie 13, 2021

Cancerul a luat mai multe vieți decât a luat Covid-19, dar a intrat într-un con de umbră de când cu pandemia declanșată de virusul SARS-CoV2.

Însă oamenii de știință nu iau pauză și veștile legate de

tratamentul cancerului sunt de-a dreptul îmbucurătoare.

Un medicament care ar putea opri repararea celulelor canceroase a fost testat cu succes în prima fază a unui test clinic. În cazul a mai mult de jumătate din cei 40 de pacienți care au fost tratați cu berzosertib a fost stopată creșterea tumorilor, relatează BBC.

Studiul a implicat pacienți cu tumori foarte avansate, pentru care nu a funcționat niciun alt tratament.

Este însă un studiu de „fază unu”, conceput doar pentru a testa siguranța unui tratament. Totuși, cecetătorii sunt optimiști că berzosertib ar putea opri creșterea tumorilor.

Unul dintre autorii studiului, Chris Lord, profesor de genomică a cancerului la ICC, a declarat că rezultatele studiului au fost „foarte promițătoare”, adăugând că este neobișnuit ca în studiile din faza unu să existe un rezultat clinic.

Cu toate acestea, vor fi necesare alte studii pentru a demonstra eficacitatea medicamentului.

Medicamentul a fost chiar mai eficient atunci când a fost administrat alături de chimioterapie, arată studiul realizat de Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie și Royal Marsden NHS Trust.

Acesta este primul medicament testat dintr-o serie de

tratamente care blochează o proteină implicată în repararea ADN-ului celulei canceroase.

Tratamentul tace parte dintr-o ramură cunoscută ca „medicamente de precizie”, care vizează gene specifice sau modificări genetice.

Ultimele stiri

Parteneri