Sari la conținut

Încă o boală a copilăriei a explodat în această primăvară. Copiii trebuie scoși din colectivitate la primele simptome

Din cuprinsul articolului

Medicii spun că, în această primăvară, întâlnesc din ce în ce mai des încă o boală a copilăriei. Este vorba de eritem infecţios, o afecțiune caracterizată prin apariţia unor pete roşii pe întreg corpul, dar mai ales pe obraji.

Este contagioasă, iar copiii trebuie scoşi din colectivitate la primele simptome. Boala poate fi confundată cu o toxinfectie alimentară sau o răceală.

Febră, stare de oboseală, lipsa poftei de mâncare, urmată în maximum 10 zile de o înroşire marcată la nivelul obrajilor şi o erupţie cutanată generalizată. Acestea sunt simptomele eritemului infecţios, cunoscut sub denumirile de a 5-a boala a copilăriei sau boala obrajilor pălmuiţi.

Este întâlnită în principal la copiii între 5 şi 15 ani, iar anul acesta avem tot mai multe cazuri, spun doctorii.

Uneori, boala apare şi la adulţi, putând deveni periculoasă în cazul femeilor însărcinate. În astfel de situaţii, cele mai frecvente simptome sunt durerile articulare.

Eritemul infectios este cauzat de un virus numit parvovirusul uman B19. Numele „boala a cincea” provine de la faptul ca aceasta era a cincea dintre cele sase boli ale copilariei caracterizate prin eruptii ale pielii, prezentate intr-o anumita schema de clasificare (celelalte cinci boli sunt pojarul, scarlatina, rubeola, roseola si un tip de scarlatina care nu mai este recunoscut). In afara numelui de „boala a cincea” si a numelui de „boala obrajilor palmuiti”, mai este numita si infectia cu parvovirusul B19.

Simptomele bolii

Simptomele initiale sunt in general foarte usoare si constau in principal din oboseala, pofta scazuta de mancare, dureri de cap, dureri in gat, nas infundat si – la circa o o treime din copii – febra usoara.

Eruptia de pe fata dureaza de obicei una-trei zile; in acelasi timp, sau dupa eruptia faciala, o eruptie fina dantelata apare pe aproape tot restul corpului (mai ales pe membrele superioare si pe trunchi).

Eruptia poate reaparea in functie de variati stimuli, precum efortul fizic, stresul sau expunerea la soare, dar dispare de obicei complet in circa trei saptamani.

Simptomele inrudite – ca durerile, starea de slabiciune, umflarea si rigiditatea – apar uneori la copiii mici infectati cu parvovirus, dar sunt mult mai frecvente la adolescenti si adulti.

De obicei, parvovirusul afecteaza mainile, incheieturile mainilor, genunchii si inchieieturile genunchilor, desi pot fi afectate si alte incheieturi. Simptomele localizate la nivelul incheieturilor dispar de obicei in doua-patru saptamani dar pot dura mai mult. Sechelele permanente ale incheieturilor in urma bolii sunt foarte neobisnuite.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel