Sari la conținut

Încă un bolnav de cancer a câștigat în justiție accesul la tratament gratuit

Sursă foto: Arhivă Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

La solicitarea unor persoane bolnave de cancer, Curtea de Apel Alba Iulia continuă să emită ordonanțe prezidențiale prin care obligă instituțiile statului să deconteze tratamente cu anumite medicamente.

Un ultim proces de acest gen s-a finalizat în 30 iunie 2023 prin obligarea Ministerului Sănătăţii, a Guvernului României și a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) să deconteze integral tratamentul unui pacient diagnosticat cu cancer pancreatic. Reprezentanţii acestor instituţii au susţinut și de această dată că pacientul nu are dreptate şi au cerut magistraţilor să respingă cererea.

Potrivit hotărârii instanței de jduecată, bărbatul a fost diagnosticat cu adenocarcinom pancreatic iar medicul curant recomandă tratament cu combinația de medicamente Nab Paclitaxel (denumire comercială Abraxane) în asociere cu Gemcitabină.

Medicamentul este autorizat pentru punerea pe piață, inclusiv în România, prin procedura centralizată la nivelul Uniunii Europene și are prețul de 1.321,15 lei/flacon, în funcție de concentrație.

„Măsura este solicitată de către reclamant tocmai în scopul prevenirii unei pagube iminente prin atingerea adusă dreptului său la viață. Medicamentul recomandat nu este inclus în lista de medicamente compensate pentru afecțiunea de care suferă acesta, neavând aprobat protocol therapeutic.

Medicamentul nu s-a aflat în procedură de evaluare în cadrul ANMDMR, în condițiile ordinului MS nr. 861/2014, aceasta procedând la evaluarea unui alt medicament DC Pazenir, un medicament generic.

În urma procesului de evaluare, ANMDMR a stabilit că există și un alt medicament indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu adenocarcinom pancreatic metastatic, medicament inovativ, însă a ajuns la concluzia că acesta are un cost ridicat, aprobând astfel medicamentul propus DC Pazenir”, se mai susține în documentul instanței din Alba Iulia, potrivit Adevărul.

Protejarea dreptului la viață

În lipsa compensării totale a prețului medicamentelor, pacientul este pus în situația întreruperii tratamentului care i-a fost prescris, cu consecințe previzibil negative asupra stării sale de sănătate.

„Impunerea măsurii provizorii de asigurare a tratamentului medicamentos în regim de compensare 100% (fără contribuție personală), până la data pronunțării asupra fondului litigiului, este de natură să contribuie la protejarea dreptului la viață al reclamantului, drept consacrat atât de Constituția României, cât și de Convenția europeană privind drepturile și libertățile fundamentale ale omului, căruia îi corespunde obligația corelativă a statului de a asigura respectarea acest drept prin luarea tuturor măsurilor necesare”, a mai afirmat magistratul care a judecat cauza.

Hotărârea din 30 iunie 2023 poate fi contestată la Înalta Curte de Casație, dar este executorie, astfel încât pacientul poate să solicite instituțiilor statului să îi deconteze integral tratamentul.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel