Sari la conținut

Incidența sclerozei multiple a crescut cu circa 10% în ultimii 20 de ani. Bolile neurologice afectează tot mai mult tinerii

Bolile nurologice afectează tot mai mulți pacienți, iar vârsta la care acestea debutează a scăzut, a anunțat astăzi într-o conferință de presă, prof.dr Dafin Mureșanu, președintele Societății de Neurologie dn România.

Astfel, în ultimii 20 de ani incidența sclerozei multiple în România a crescut de la 25% la peste 30%. Aeeași tendință de creștere este prezentă și la tulburările neurocognitive care se finalizează cu demență, la neuropatiile periferice sau Parkinson. Vârstele de debut în cazul scelrozei multiple este între 20 și 3 de ani, iar la vârste de peste 50 de ani boala afectează de două ori mai mult femeile decât bărbații. La nivel european, numărul bolnavilor de scelroză multiplă a crescut semnificativ în ultmii 6 ani ajungând la circa 600.000 de persoane.

În România, numărulpersoanelor cu sleroză este de 6.000-7.000 de persoane, prevalența fiind de 32-43 la suta de mii de locuitori.

Simptomele obișnuite sunt oboseală patologică, mobilitate scăzută, tulburări de coordonare, echilibru, sensibilitate, durere, tulburări cognitive, depresie și altele.

Și accidentul vascular cerebral este o afecțiune tot mai des întâlnită la tinerii sub 30 de ani, în preent peste 31% din numărul total de pacienți cu AVC ischemic având vârste între 20 și 64 de ani, circa 20.000 de noi cazuri în fiecare an.

Cât privește boala Parkinson vârsta la care ar putea să pară a scăzut în ultimii ani, anual, la nivel mondial fiind diagnosticați 100.000 de oameni, find a doua afecțiune neurodegenerativă după Alzheimer a nivel mondial ca frecvență. Deși cel mai adesea se consideră că apare la persoane trecute de 65 de ani, ea ar putea apărea chiar și la 20 de ani, susțin medicii specialiști. La nivel mondial 6 milioane de oameni au Parkinson.

Cauzele care duc la apariția acestor afecțiuni invalidante sunt pe lângă predispoziția genetică stilul dinamic de viață pe care îl au românii, timpul restricționat pe care îl alocă proprieie persoane, munca în sesiuni de asalt, alimentația în regim de fast food și o relație proastă cu medicul de familie care îi face să nu meargă la controale regulate care ar ajuta prevenția, a explicat dr. Mureșanu.

Prevenția, a atras atenția specialistul, trebuie făcută de fiecare dintre noi. Suntem datori să ne ocupăm de sănătatea noastră, a conchis acesta.

Aceste teme alături de prevenția secundară în AVC sunt dezbătute la cea de-a IX-a ediție a Școlii de vară de neurologie care are loc între 7 și 10 iulie la Eforie Nord. Evenimentul este organizat de Fundația Societății pentru Sudiul Neuroprotecției și Neuroplasticității, împreună cu Societatea de Neurologie din România, alături de un consorțiu internațional de universități.

Evenimentul își propune să extindă oportunitățile de educație în neurologie în estul Europei, către Rusia, Ucraina, Kazahstan, Orientul Mijlociu și America de Sud. (Daniela Serb)

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel