Sari la conținut

Incontinență urinară la femei. De ce apare și cum poate fi tratată?

Incontinența urinară
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Obiceiuri nocive care îți îmbolnăvesc rinichii

Incontinență urinară la femei. Aproape 1 din 2 femei cu vârsta peste 50 de ani suferă de indignitățile incontinenței urinare, dar experții spun că nimeni nu trebuie să sufere în tăcere.

Considerată frecvent o problemă inevitabilă a îmbătrânirii, majoritatea femeilor nici măcar nu încearcă niciodată să primească tratament pentru scurgerile urinare pe care le experimentează, a spus dr. Christopher Hartman, șef de urologie la Long Island Jewish Forest Hills din New York City.

De ce?

„Multe femei citează adesea jena ca motiv al întârzierii lor în căutarea îngrijirii”, a explicat el.

Înainte de a decide să primească ajutor, femeile trebuie să stabilească ce fel de incontinență au. Incontinența urinară de stres este cel mai frecvent cauzată de râs, tuse, strănut sau exerciții fizice. În schimb, incontinența urgentă apare atunci când o persoană are o dorință puternică de a urina și nu poate opri această senzație, a explicat Hartman. Acesta este de obicei rezultatul unei probleme cu vezica în sine sau cu anumite declanșatoare, cum ar fi cofeina și alimentele picante, care determină contractarea vezicii urinare.

Un al treilea tip, incontinența mixtă, este combinația dintre stres și incontinență de urgență. Mai puțin frecventă este incontinența de revărsare, în care o femeie nu își golește complet vezica, a spus Hartman.

Dincolo de ce tip de incontinență se întâmplă, severitatea afecțiunii poate varia foarte mult, a spus dr. Elizabeth Kavaler, specialist în urologie la spitalul Lenox Hill din New York.

„Incontinența urinară este pierderea involuntară de urină. Poate implica câteva picături de scurgere până la un accident complet”, a spus ea. „Peste 25 de milioane de americani recunosc că au în mod regulat probleme de control al vezicii urinare, ceea ce determină industria de peste 33 miliarde de dolari pe an în produsele de protecție, medicamente și intervenții chirurgicale”.

Deci, ce poate declanșa incontinența urinară la femei?

Incontinența la stres este cauzată de slăbiciunea podelei pelvine, a spus Kavaler. La femei, incontinența stresului este asociată cu nașteri vaginale, constipație cronică, obezitate și boli pulmonare cronice. La bărbați, incontinența stresului poate fi observată după o intervenție chirurgicală de cancer de prostată.

Factorii de risc pentru incontinența de urgență includ vârsta de peste 50 de ani, tulburări neurologice precum boala Parkinson și accident vascular cerebral și infecții ale tractului urinar, a spus ea.

Care sunt opțiunile de tratament ale unei femei?

Incontinența la stres este tratată cu exerciții musculare ale podelei pelvine (numite Kegels) pentru a întări mușchii care înconjoară uretra, injectarea agenților de volum pentru a crește capacitatea sfincterului urinar de a se închide sau printr-o procedură numită chirurgie sling. În operația de curea, o bucată îngustă de plasă sintetică sau o bucată de țesut din propriul corp este plasată sub uretra, conform Biroului SUA pentru Sănătate. Slingul acționează ca un hamac pentru a susține uretra și pentru a menține vezica în loc.

Complicațiile grave ale procedurii de prindere pot include durere, infecție și deteriorarea organelor din apropiere, cum ar fi vezica urinară. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente raportează că la 1 din 50 de pacienți care au plasă sintetică pentru incontinență urinară, plasă se mișcă după intervenția chirurgicală și iese în vagin, provocând durere.

Incontinența de urgență este tratată cu modificarea comportamentului (care include golirea temporizată, gestionarea fluidelor și exercițiile Kegel), medicamente, injecții cu Botox în vezică sau un stimulator nervos, a spus Kavaler.

Deoarece ambele condiții sunt tratabile, se recomandă consultarea cu un specialist, a spus ea.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel